Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Владислав Горанов: Еднократният разход по сделката за F-16 ще се отчете в годината на доставка

Политика

Владислав Горанов: Еднократният разход по сделката за F-16 ще се отчете в годината на доставка

Владислав Горанов: Еднократният разход по сделката за F-16 ще се отчете в годината на доставка - Tribune.bg
Снимка:

България няма да премине ограничението на Брюксел за 3% дефицит

Дефицитът в бюджета на страната, който ще се появи след плащането на 2.1 млрд. лв. по сделката за самолетите F-16, ще се отчете от Евростат в годината на доставка на въоръжението, посочи финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание. Така няма да се наложи страната ни да премине бариерата от 3% дефицит в бюджета, наложена от Брюксел.

„2 млрд. лв. еднократно и накуп е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим без да нарушаваме нито нашето законодателство, нито правилата на Европейския съюз. Ако говорим за правилата на ЕС и изпадна в технологически обяснения, да обърна внимание, че разсрочената доставка на самолетите във времето ще превърне сегашния касов разход, който ще извършим накуп, в разход на начислена основа. Това, което ще видим догодина април месец, когато изпратим нотификационните таблици към Евростат, ще видим, че дефицитът, който ще отчитаме, тези 2.1 млрд. лв., фактическият разход от гл. т. европейските правила ще се яви в годината на доставка на съответното въоръжение. Не, няма да се наложи да преминем 3% дефицит“, коментира финансовият министър.

Според него кабинетът е приел едно балансирано решение, съобразено с възможностите на бюджета и с другите разходи на фиска.

„Ще платим по банков път. Начинът на плащане е накуп. Когато нямате кредитна история с американската страна, друга възможност няма. Убеден съм, че след днешното решение, след окончателното плащане на сделката, при следващи наши задължения, ако се правят сделки с американското правителство, ще имаме доста по-благоприятни условия“, допълни финансист номер едно.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати