Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов: Настоях да платим F-16 веднага, омръзна ми да плащам поръчаното от други преди мен

Политика

Борисов: Настоях да платим F-16 веднага, омръзна ми да плащам поръчаното от други преди мен

Снимка:

Авиацията ни се води бойна, но всичко ново, което бяха договорили, е годно само да натовари щаба и да избяга

Премиерът Бойко Борисов говори пред посланици, присъстващи на традиционната посланическа конференция в София.

„Относно покупката на нова техника за армията – много от вас, особено посланиците в НАТО, знаят изискването и твърдата и неотстъпчива позиция на САЩ и НАТО за достигане на два процента от БВП за държавите-членки, които искат да имат споделена отговорност и охрана. Затова решихме да отидем на варианта за нашите възможности да изберем възможно най-добрия самолет F-16 блок 70, който значително подобрява нашите възможности, които имаме със сегашните МИГ-ове. Също доста спекулации чухме по темата – едва ли не, че ако няма 12, а са с 9 ракети, им се намалявала способността – нищо подобно, защото това е началото на превъоръжаването на нашите военно-въздушни сили“, заяви премиерът.

Той уточни, че лично е настоявал бойната техника да се плати с един транш, а не в продължение на години.

„И като отговор само бих казал на тези знатни военни, че аз настоях да си платим веднага, защото ми омръзна три пъти като идваме в управлението, да плащам борчовете на тези, които са пазарили самолети. И неслучайно ние имаме авиация – бойна се води, но всичко ново, което сме придобили, е годно само да натовари щаба и да избяга. Само транспортни самолети и хеликоптери без нито една пушка – не ракета, не торпедо – пушка няма. За стотици, стотици милиони – над милиард – повече, отколкото за F-16. Да ги питам какво въоръжение имат пантерите – защото аз ги платих, нашето правителство. Може отгоре само с прашка да стреляш, а ние ги ползваме за спасителни операции. Спартаните бяха така купени, че за тях няма резервни части изобщо. Пари за поддръжка – нула. Навсякъде”, допълни още Борисов.

„Помня миналата година в 00.00 ч. на Нова година ни смукнаха 300 милиона лева, вече не помня за какво – май за Спартаните бяха. Сиреч – договаряли, договаряли, правили, но не плащали. Така платихме и двата правителствени самолети Еърбъс – върнахме единия и от това загубихме 10 милиона”, припомни още Борисов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още