Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Властта с нова идея: Ще горят боклуци в ТЕЦ-овете край Стара Загора

Политика

Властта с нова идея: Ще горят боклуци в ТЕЦ-овете край Стара Загора

Властта с нова идея: Ще горят боклуци в ТЕЦ-овете край Стара Загора - Tribune.bg
Снимка:

Нова идея на властта. Произвеждане на енергия от утилизация на отпадъци. Това може да се случва в ТЕЦ-овете край Стара Загора. Идеята беше обявена от вицепремиерът и финансов министър Асен Василев от трибуната на Народното събрание.

„Това до което достигнахме и върху което работим е комбинация от утилизация на отпадъци. Вместо завода за боклук да е в центъра на София утилизация на отпадъци по най-висока технология може да се случва в Маришкия басейн. Освен това много широко мащабно развитие на батериите на ниво система. Говорим за над 12 000 мегаватчаса. И много по-сериозно развитие на геотермалната енергия“, посочи Василев.

По думите му в комплекс „Марица Изток“ няма да бъде изграждана парогазова централа, както беше предвидено в изпратения в Европейската комисия План за възстановяване и устойчивост.

„Смятаме изграждането на парогазова централа за нецелесъобразно. Това беше прието от страна на Европейската комисия. И съвсем спокойно можем да заложим на 400 мегавата геотермална енергия, която да се случи до 2026 г. И всъщност тази комбинация от  генериращи мощности да помогне за това, ние да намалим зависимостта от въглища“, обясни Асен Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети