Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: България има нужда от АЕЦ „Белене“ и от нов реактор в „Козлодуй“

Политика

ВМРО: България има нужда от АЕЦ „Белене“ и от нов реактор в „Козлодуй“

ВМРО: България има нужда от АЕЦ Белене и от нов реактор в Козлодуй - Tribune.bg
Снимка:

„България има нужда от АЕЦ „Белене“ и от нов реактор в „Козлодуй“. Всичко друго е компромис!, пише на страницата си във Фейсбук съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов. По думите му „въпросът изобщо не е „или““, а поводът за изразената позиция е поредният дебат около това дали да се даде нов старт на строежа на АЕЦ „Белене“, или да се направят инвестиции в нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

„Поне за нас във ВМРО, а и за всички, желаещи да се развива ядрена енергетика в България. Двата проекта могат да се развиват едновременно - единият чрез стратегически инвеститор и контролен пакет акции за държавата, а другият - финансиран от АЕЦ „Козлодуй“ със собствени средства“, посочва Веселинов. Той припомня и че във втория мандат на Борисов коалиционните му партньори от либералната десница (тогава Реформаторския блок, днес ДБ) са спрели „Белене“, а техен основен мотив е бил неизгодната цена от 16 ст./киловатчас.

„Днес тя се търгува на тройно по-скъпо и нищо не вещае нещата да се променят към добро за потребителите. Но пък това е шанс за България да привлече инвеститори, защото няма много ядрени проекти в Европа в толкова напреднала фаза - с одобрени площадки и действащ ОВОС“, подчертава Веселинов. По думите му ВМРО винаги са били за развиването на ядрената енергия в България, а въпросът с ядрените мощности на страната е повдигнат от партията още през 2002 година.

„Именно по инициатива на ВМРО през 2005 г. бяха събрани 500 хил. подписа против затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава обаче референдум не беше проведен. През 2012 г., отново по инициатива на ВМРО, беше повдигната темата за нови ядрени мощности в държавата ни с цел подсигуряване на енергийната ни независимост. Това беше единственият до момента обществен вот по темата, макар и доста изкривен откъм въпроси и информационна кампания от страна на държавата“, подчертава Искрен Веселинов. Той уточнява, че поради напредващата енергийна криза в Европа, EС е заговорил за инвестиции от 500 млрд. eвpo в атомни електроцентрали от ново поколение до 2050 г., както и че тепърва ще се изясни и как това ще се съчетава с идеологията на налаганата усърдно „Зелена сделка“.

„Дали ще го направи това правителство, или ще трябва да отстъпи властта на друго, по-отговорно, но на България е нужна АЕЦ „Белене“ - не само заради вложените в нея милиарди, нужен е и нов блок в АЕЦ „Козлодуй“!“, прави своя основен извод съпредседателят на ВМРО.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати