Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО иска санкции за политици, които клеветят опоненти

Политика

ВМРО иска санкции за политици, които клеветят опоненти

ВМРО иска санкции за политици, които клеветят опоненти - Tribune.bg
Снимка:

Предлагат до 4 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лв. в нова алинея на НК

ВМРО предлагат промяна в Наказателния кодекс, която ще гарантира по-строги наказания за обида и клевета на депутати, евродепутати, министри и партийни лидери. На брифинг в парламента заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов обяви, че става дума за промяна в чл. 148 от НК, където са регламентирани квалифицираните състави на обида и клевета.

ВМРО ще предложи текст на нова ал. 4.

„За обида и клевета, извършена от народен представител, член на Министерски съвет, член на ЕП или ЕК от Република България, председател на ПП, получаваща държавна субсидия или негов заместник, наказанието е до 4 г. лишаване от свобода и глоба от 10 до 15  000 лв.“, гласи текстът на новата алинея, като от ВМРО са категорични, че той не противоречи на Конституцията.

„Глобата е солена, но тя е съобразена с доходите, както на депутатите, така и на евродепутатите и би трябвало да ги заболи. Лишаването от свобода е до 4 г., макар и условно, за да не наложи съдът административна санкция“, коментира заместник-председателят на ВМРО пред журналисти.

Воeводите се надяват, че с тази стъпка ще се противопоставят на недопустимото поведение на политици, които „страдайки от липса на идеи, страдайки от липса на постижения и дела, които да отчетат пред избирателите си, предпочитат да изричат лъжи към опонентите и се опитват да превърнат политиката в един мръсен и разкалян терен, където съревнованието е кой е по-кален“.

От ВМРО припомниха и сравниха борбата си срещу „разкаляния терен“  на предизборната надпревара с борбата си за един комплексен подход към маргиналните цигански групи.

„Отчитаме по време на тази кампания, че голяма част от политическата класа страда от още по-голяма липса на отговорност, отколкото нашите мургави сънародници. Лошото е, че редовите граждани поне на теория са наказуеми за делата, които вършат, докато политиците за клеветите и лъжите, с които искат да постигнат успехи и да управляват държавата, не носят отговорност. В краен случай говорим за едни глоби, които достигат 3000 лв., които сравнени с депутатската заплата са минимално наказание, постижимо след дълги дела“, подчерта Веселинов.

Затова от партията настояват за новите законови мерки, които да покажат, че политикът, който трябва да обединява нацията, трябва да говори истината, особено за своите опоненти.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВМРО, НК, клевета

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати