Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО питат Минчев за референдума за еврото внесен от К. Костадинов през 2018г.

Политика

ВМРО питат Минчев за референдума за еврото внесен от К. Костадинов през 2018г.

ВМРО питат Минчев за референдума за еврото внесен от К. Костадинов през 2018г. - Tribune.bg
Снимка:

С отворено писмо до председателя на 47-ото НС Никола Минчев, изпратено и до медиите, съпредседателят на ВМРО Александър Сиди отправя питане какво стана с обещаната на 19.07.2018 г. подписка от председателя на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов за свикване на референдум за влизане в еврозоната.

„(...) на нарочна пресконференция (2018 г. Костадинов-бел.авт.) обяви, че внася в деловодството на парламента подписи на 227 000 пълнолетни български граждани с искане за провеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?“, се казва в писмото на Сиди.

Той уточнява, че в рамките на 44-тото НС темата не е била актуална и очевидно по тази причина не е била разглеждана. Днес обаче тя е на дневен ред.

„Отново на нарочна пресконференция Костадин Костадинов - председател на ПП „Възраждане“, но вече парламентарно представена политическа формация, обяви, че отново започва инициатива за референдум по този въпрос“, припомня съпредседателят на ВМРО.

И именно това действие на Костадинов буди доста въпроси:

1. Има ли в деловодството на НС подписка по ЗПУГДВМС с въпрос „Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?“, внесена от Костадин Костадинов на 19.07.2018 г. или следващите няколко дни?

2. Ако има такава подписка, какво е движението по нея, разпределена ли е в комисии и очаква ли се скоро да бъде разгледана в заседание на НС?

Ако отговорът на първия въпрос е положителен, то тогава идва изводът, че умишлено мандатоносителите от „Продължаваме промяната“, от чиято листа е избран и г-н Минчев, не дават ход на процедурата по ЗПУГДВМС, или просто казано – процедурата за свикване на рефередум за еврото. Ако обаче е отрицателен, то това автоматично означава, че председателят на ПП „Възраждане“ и настоящ депутат от 47-ото НС Костадин Костадинов е заблудил хората. И то два пъти. Веднъж през 2018 г. и втори път сега, през 2022 г., когато темата вече е на ниво Министерски съвет.

Предвид динамиката на събитията в страната, настояваме за бързи отговори и от двете страни – от председателя парламента, който е от квотата на „Продължаваме промяната“ и от ПП „Възраждане“. В противен случай ще приемем, че те могат да реагират бързо единствено в акции по сриване авторитета на парламента, като вчерашната юмручна схватка на първи юни пред погледа на децата на трибуната.

Прилагаме пълния текст на писмото на съпредседателя на ВМРО Александър Сиди до парламента и медиите:

До: Председателя на 47-ото НС

Копие: средствата за масова информация

Уважаеми господин председател на 47-ото Народно събрание,

На 19.07.2018 година пред сградата на Народното събрание, Костадин Костадинов - председател на ПП „Възраждане“, на нарочна пресконференция обяви, че внася в деловодството на парламента подписи на 227 000 пълнолетни български граждани с искане за провеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?“.

По време на мандата на 44-тото НС, чийто член бях, този въпрос не беше разгледан. Предполагам, че причината е била в това, че въпросът не е бил на дневен ред в обществото. Днес обаче този въпрос е все по-актуален. Отново на нарочна пресконференция Костадин Костадинов - председател на ПП „Възраждане“, но вече парламентарно представена политическа формация, обяви, че отново започва инициатива за референдум по този въпрос.

Недоумявам защо се налага още веднъж да се започва такава инициатива, след като в Народното събрание вече има внесена подписка от същата политическа формация. Разбира се никак не предполагам, че господин Костадинов е излъгал обществеността, че е внесъл тези подписи, с което остава единствената възможна хипотеза, че Вие умишлено не давате ход на една започнала вече процедура по ЗПУГДВМС. Ето защо Ви призовавам да отговорите на следните два въпроса:

1. Има ли в деловодството на НС подписка по ЗПУГДВМС с въпрос „Против ли сте премахването на българския лев и въвеждането на еврото като официална валута в Република България?“, внесена от Костадин Костадинов на 19.07.2018 г. или следващите няколко дни?

2. Ако има такава подписка, какво е движението по нея, разпределена ли е в комисии и очаква ли се скоро да бъде разгледана в заседание на НС?

София, 01.06.2022 г.

С уважение:

Александър Сиди - съпредседател на ПП „ВМРО – БНД“


Топ новини

виж още
Актуална тема