Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО с нови изисквания към хората на социално подпомагане

Политика

ВМРО с нови изисквания към хората на социално подпомагане

ВМРО с нови изисквания към хората на социално подпомагане - Tribune.bg
Снимка:

Искат МВР да проверява ромските сватби - как социално слаби правят тържества с 300 гости

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов внесе в деловодството на парламента промени в Закона за социално подпомагане, част от концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов. С така изготвените промени се предлагат по-високи изисквания към получаващите социални плащания.

„Трайно безработните лица трябва ежегодно да бъдат оценявани. Трябва да им бъдат поставяни задачи и оценката да бъде в посока социализация, повишаване на квалификацията, повишаване на грамотността“, обясни Веселинов. Идеята е месечните социални помощи да бъдат обвързани с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание. Агенция за социално подпомагане ще прави ежегодна оценка на безработните на социални помощи и от нея ще зависи дали тези лица ще продължат да я получават.

„Системата трябва да направи така, че тези хора, които ползват помощите, да се влеят в обществото. Има твърде много хора, които живеят на социални помощи“, припомни и депутатът Александър Сиди. Той недоумява как много хора, водещи се безработни, демонстрират имущество, което не би трябвало да имат. Искрен Веселинов даде пример с циганските сватби от 200-300 човека, които не са по джоба на социално слабите семейства.

На въпрос дали ще проверяват тези тържества, той отговори, че това е работа на МВР, а сигналът ще се препраща и към Агенция за социално подпомагане, за да се засекат доходите на въпросните семейства.

„Това е една първа стъпка към дебат, който трябва да промени системата на социално подпомагане", подчерта още Искрен Веселинов. Тези българи, които са на помощи, но водят охолен живот, ще връщат държавната финансова подкрепа“, предупреди той.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети