Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Томислав Дончев: Грешен модел! Политизираме и работим без консенсус за интеграцията на ромите

Политика

Томислав Дончев: Грешен модел! Политизираме и работим без консенсус за интеграцията на ромите

Томислав Дончев: Грешен модел! Политизираме и работим без консенсус за интеграцията на ромите - Tribune.bg
Снимка:

Липсва обществена подкрепа за част от интеграционните политики

По въпроса за интеграцията на ромите у нас се работи без обществена подкрепа за част от интеграционните политики. Това обяви по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев. Възприетият модел на интеграция е грешен, политизира се и се работи без консенсус, предупреди той.

Вицепремиерът определи четири опори, за да се справим в дълбочина с проблема. За него само образованието ще реши казуса вдълбочина, но за това ще трябват поне 10-15 години.

Половината от инцидентите с роми в страната нямаше да се случат, ако нарушителите имаха образование. Държавата полага усилие – МОН, МВР, социалното министерство. 12 000 души от държавната администрация използват всички законови възможности децата да се върнат в клас. За последната годината са върнати 17 000, да, отпадат някои частично, но пак се опитваме да ги върнем“, коментира Дончев от парламентарната трибуна.

По думите на вицепремиера втората опора е здравеопазването, където се включва и семейното планиране. За него фигурата на здравния медиатор е особено важна. Като трета опора Дончев се спря на реализацията на пазара на труда.

Има недостиг на работна сила. Имаме роми в земеделие, строителство и индустрията и тенденцията е благоприятна“, смята той.

Жилищната политика за Томислав Дончев е четвъртата опора и най-голямата рана в процеса на интеграция. Лошата ѝ организация до момента способства появата на гета.

Не села и квартали, а събирането на незаконни постройки. Това е само началото на проблема. Тук идва и нарушението на закона. Екстериториална структура с други закони – така се приема гетото. Ако се родиш там, можеш и да не го напуснеш. Катастрофа ще е, ако се оставят десетки хора без дом. Гетото, обаче рециклира много лоши навици. Ако не се ликвидира гетото, то лошата гравитация ще продължи“, смята вицепремиерът.

Според Томислав Дончев темата за интеграцията на ромите е тръгнала у нас грешно и без консенсус. Затова цялата интеграция сега виси във въздуха и се възприема като електорален резервоар.

Хората имат усещане, че интеграцията предлага специални права на малцинствата, което я обрича, ако допуснем различен набор от правила“, завърши вицепремиерът.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати