Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО застава зад инициативата за референдум дали 3 март да е национален празник на България

Политика

ВМРО застава зад инициативата за референдум дали 3 март да е национален празник на България

ВМРО застава зад инициативата за референдум дали 3 март да е национален празник на България - Tribune.bg
Снимка:

„ВМРО – Българско национално движение категорично подкрепя инициативния комитет за запазване на 3 март като национален празник. По-рано днес  политици, общественици, журналисти и спортисти обявиха официално, че ще предизвикат референдум по този национално значим въпрос“, съобщават от партията.

„За нас от ВМРО 3 март е възраждането на борбата на българския народ за национално единение. Тази дата олицетворява копнежа и стремежа за осъществяване на националния идеал, а именно – Санстефанска България. Това е дата, която дава надежда и сили за продължилите и след Руско-турската освободителна война, битки за събиране на етническите българи в една държава. Държава, която обединява Мизия, Тракия и Македония в пълните и исторически справедливи етнически граници“, поясняват още войводите.

„Този именно идеал става и моторът за най-голямата битка, която най-много доближава България до нашата национална пълнота - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Това е кулминацията на всички въоръжени и дипломатически битки, водени през годините, за възстановяването на реалните географски граници и на величието на Симеонова България“, пишат още от централата на ВМРО.

„Посягането от страна на ПП-ДБ на исторически неоспоримия факт на договора от Сан Стефано и принизяването му на полето на геополитическата реторика „Изток-Запад“ е национално предателство“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети