Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. До края на извънредното положение да спре да тече срокът по кредитите, предлагат от ВМРО

Политика

До края на извънредното положение да спре да тече срокът по кредитите, предлагат от ВМРО

До края на извънредното положение да спре да тече срокът по кредитите, предлагат от ВМРО - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на икономиката да има право да определя пределна цена или максимална надценка на стоките от първа необходимост, настояват от партията

До края на извънредното положение да спре да тече срокът по дължимите вноски по кредити на физическите лица, предлага ВМРО. Те настояват мярката да бъде включена в Закона за извънредните мерки, обяви на брифинг зам.-председателят на партията Искрен Веселинов.

„Предлагаме нов чл. 4, в който да дефинираме, че сроковете на кредитите на физическите лица спират да текат. От това банките няма да загубят. Единствено би пострадала банковата наличност, но с едно символично освобождаване на резерва на БНБ това може да се коригира. На юридическите лица, чиято дейност е затруднена заради извънредните мерки, също да се даде право да не правят вноски по кредитите. По този начин спира да тече срокът на кредита по време на извънредното положение. Примерно 13 март става 13 април. Вноските ще останат дължими, но се пресича възможността по време на замразяването им да се отчитат наказателни лихви по тях за закъснение“, обясни Веселинов.

По думите му целта е да бъдат "замразени" всякакви правни действия от страна на банките и кредитите да не стават предсрочно изискуеми през времето на извънредното положение. Веселинов коментира, че няма такава прецизна система, която да определи кой има право да задържи във времето кредитната вноска и кой няма право на това, затова предложението на ВМРО е унифицирано.

„Предлагаме и създаване на нов чл. 8, който предвижда едноличните търговци, чиято дейност е затруднена да имат право да искат от НАП разсрочване на задълженията си“, допълни Веселинов. Затруднението би трябвало да се докаже пред органите на НАП.

„Вярваме, че българската държава ще бъде достатъчно отзивчива“, подчерта заместник председателят на ВМРО. Той уточни, че в предложенията на партията се предвижда още по искане на кризисния щаб министърът на икономиката да има право на определяне на пределна цена или максимална надценка на стоките от първа необходимост.

Партньорите на ОП от ГЕРБ вече са предложили максимална надценка от 15%, което, според патриотите, е добра стъпка, коментира заместник-председателят на партията.

ВМРО постави и проблема с ромските гета, като напомни, че вече и главният прокурор Иван Гешев, и от кризисния щаб го поставят като много сериозен. От партията на Каракачанов ще предложат да се регламентира законова възможност на кметовете на населени места да спират струпванията на тази общност през промени в Закона за здравето.

Така градоначалниците да имат възможност да въвеждат ограничителен режим на движение в определени градове, квартали и села. Веселинов даде пример с пловдивския квартал Столипиново и сливенския квартал Надежда, както и други места в страната, където кметовете се опитват да ограничат движението на ромите, завърнали се от чужбина, но неспазващи правилата за карантина.

"Органите на местната власт нямат никакви правомощия, виждате какво става с циганските гета. Връщат се наши сънародници с ниски хигиенни навици, каква заплаха са и за себе си, и за останалите граждани. В момента сме свидетели на един процес, който се случва доста стихийно и спорно от законова гледна точка", констатира Веселинов.

Предложените промени ще се обсъждат днес на заседанието на правната комисия на НС.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВМРО, кредити, стоки,

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети