Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Военните: Получихме само 60 млн. лева за модернизацията

Политика

Военните: Получихме само 60 млн. лева за модернизацията

Военните: Получихме само 60 млн. лева за модернизацията - Tribune.bg
Снимка:

Министерският съвет прие вчера, 16 февруари, решение, с което ще упълномощи министъра на отбраната да подпише международен договор BU-B-UCH с правителството на САЩ за придобиване на радио-комуникационно оборудване за Сухопътните войски, Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Военноморските сили (ВМС), съобщиха от Министерството на отбраната.

Доставката на радио-комуникационното оборудване, предмет на договора, е свързана с изпълнението на три от проектите за модернизация на Българската армия - „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътни войски“, „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав от силите за специални операции“ и „Повишаване на мобилността и защитата на личния състав на морска тактическа група за специални операции“. След ратификацията на договора от Народното събрание и влизането му в сила, правителството на САЩ ще сключи договор за производство и доставка на радио-комуникационно оборудване с американска компания.

За сключването на договора ще бъдат осигурени 35,5 млн. лв. С тях ще бъдат придобити по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби с национално финансиране радио-комуникационни средства, които ще бъдат интегрирани в модернизираните танкове Т-72, бронираните автомобили на СКСО и автомобилите за морската група за специални операции от състава на ВМС.

На 13 януари 2022 г. Министерството на отбраната публикува в Европейския вестник Обявление за доброволна прозрачност с номер F179979, в което е посочена подробна информация за типа и количеството на придобиваното оборудване.

Това решение на Министерски съвет няма финансови последици за вече действащите договори за модернизация на танкове Т-72 и за придобиване на бронирани автомобили за СКСО. Припомняме, че договорът с ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ АД е на обща стойност 78 719 472 лв. (с ДДС) и тази сума не се променя. Всичките средства по този договор са заплатени авансово, като авансовото плащане е напълно обезпечено в съответствие с изискванията на Закона за обществените поръчки. Не се налагат други плащания по този договор. Договорът със САМЕЛ-90 е за доставка на 98 специални автомобила на обща стойност 49 998 000 лв. (с ДДС) и тази сума също не се променя. По този договор вече са доставени 45 автомобила, които са напълно изплатени. За останалите 53 автомобила е заплатен аванс в размер на 25%. Предвиждат се доставки до края на 2022 г. и до края на 2023 година.

Общите финансови задължения за Министерството на отбраната по трите решения на Министерския съвет, свързани с модернизацията на Българската армия от вчера, 16 февруари, са в размер на 35,5 млн. лв. и те са за заплащане на международния договор BU-B-UCH за придобиване на радио-комуникационно оборудване. За придобиването на радио-комуникационното оборудване за танк Т-72 ще бъдат необходими 21 093 599,09 лв. (с ДДС).

С актуализацията на Проекта за инвестиционен разход тази сума се добавя към общата стойност на проекта, която заедно с изплатените вече суми става 99 813 071,09 лв. За придобиване на класифицираното радио-комуникационно оборудване за бронираните автомобили за СКСО ще бъдат необходими 9 972 526 лв. Тази сума се добавя към общата стойност на договора за доставка на автомобилите, която става 59 970 526 лв. заедно с авансово изплатените суми, съобщава „24 часа“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати