Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Воля“ представи пакет социални мерки „Майка и дете“

Политика

„Воля“ представи пакет социални мерки „Майка и дете“

Воля представи пакет социални мерки Майка и дете - Tribune.bg
Снимка:

Работодателите да не плащат първите три дни от болничния на служителите си, е една от мерките

Партия „Воля“ представи в парламента пакет от промени в законовите разпоредби, наречен „Майка и дете“. Тежката дискриминация на децата е причина за поисканите социални мерки, заявиха депутатите на Марешки.

На първо място от „Воля“ настояват за промяна в Закона за семейните помощи за деца. Идеята е финансовата помощ да е за всички деца без значение от дохода на родителя.

„Това е най-ниският бюджетен разход, който може да направи държавата за едно дете“, смята Кръстина Таскова и предложи промяната да влезе в сила от 1 януари 2020 г. При обсъждането на бюджета за следващата година министерството на финансите следвало да заложи тези плащания за новия бюджет.

Кодексът на труда, трябва да гарантира подкрепа за работещите майки, категорични са от „Воля“. За тях е необходима промяна при платения годишен отпуск за родителите. За майките, които са на колективен трудов договор, те предлагат да се добави още един ден отпуск. За майките на индивидуален трудов договор, обаче е по-трудно да се регламентира това и депутатите от „Воля“ искат да премахнат въпросната несправедливост с промените.

„На фокус са и процедурите за осиновяване“, подчерта Кръстина Таскова. В допълнение тя сподели, че се работи и по проекти за детското здраве.

От "Воля" очакват подкрепа от БСП като социална партия, както и от патриотите. „Ако не получим подкрепа за предложенията, ще сметнем действията им за политическо лицемерие“, обобщи Таскова.

Нейната колежка Дора Христова представи изготвените промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

„Работодателите да се освободят от плащане на първите три дни на болничния. Тези промени няма да бъдат във вреда на работниците“, категорична е Христова. Тя обясни, че така се подкрепят работодателите, които отдавна настояват за тази поправка и които са се съгласили да заплащат първите три дни болничен на служителите си като временна мярка, но НОИ все е затруднен да поеме тези плащания.

„За тази година около 200 милиона лева ще платят работодателите за първите три дни от болничните на служителите си“, коментира Христова. Според нея тези средства могат да бъдат вложени от бизнеса в други дейности или да се използват за инвестиции.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати