Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев провежда среща с премиера на Албания, неофициално ще искаме назаем машини за гласуване

Политика

Янев провежда среща с премиера на Албания, неофициално ще искаме назаем машини за гласуване

Янев провежда среща с премиера на Албания, неофициално ще искаме назаем машини за гласуване - Tribune.bg
Снимка:

Започна срещата на министър-председателя Стефан Янев с премиера на Албания Еди Рама, който е на посещение у нас днес и утре. Двамата лидери обсъждат двустранните отношения, актуални въпроси от европейския дневен ред и пътя на Албания към ЕС, съобщиха от правителствената информационна служба.

Според неофициални информации срещата с албанската делегация е опит от страна на служебния кабинет да набави допълнителни машини за гласуване за вота на 11 юли. След месец ще трябва да гласуваме задължително на машини – без право на хартиени бюлетини освен при извънредни ситуации. Около 1500 устройства обаче не достигат за спокойното провеждане на изборите, а фирмата-доставчик не може да изпълни поръчката срещу предлаганата цена от ЦИК.

Албания е сред малкото държави в близост, в които в момента тече експеримент за гласуване с машини.

Темата за устройствата не присъства в официално обявения от МС дневен ред.

В хода на разговора министър-председателят Стефан Янев ще акцентира върху последователната и активна подкрепа на България за европейската перспектива на Албания. Българският премиер ще приветства решимостта на Албания за напредък в програмата за реформи на ЕС и постигането на положителни резултати в ключови области в това отношение.

Друг акцент в разговора ще бъде поставен върху добросъседските и приятелски отношения между България и Албания. Възможности за по-нататъшно сътрудничество от общ интерес съществуват в редица сектори като икономиката, селското стопанство, минното дело, енергетиката и високите технологии. Потенциал за задълбочаването на двустранните отношения има и в областта на транспорта и свързаността чрез развитието на Коридор №8, в сферата на образованието, културата и науката, социалното осигуряване. Очакванията са, че с оглед активизираното партньорство между двете страни през последните години с цел по-нататъшно засилване на секторното сътрудничество, ще бъдат постигнати още по-конкретни резултати в бъдеще.

Предмет на разговора ще бъде също значителната роля на българското национално малцинство в Албания като естествен „мост на приятелство“ между двете страни. Акцент ще бъде поставен и върху връзките в сектора на туризма.

След разговора на четири очи между министър-председателя Стефан Янев и премиера на Албания Еди Рама ще се проведе пленарно заседание на двете делегации.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети