Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев: Решението за мерките ще се вземе до дни, готов съм да продължа да съм премиер

Политика

Янев: Решението за мерките ще се вземе до дни, готов съм да продължа да съм премиер

Янев: Решението за мерките ще се вземе до дни, готов съм да продължа да съм премиер - Tribune.bg
Снимка:

„Многократно съм казвал, че управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. Тя е в ръцете на здравния министър, епидемиологичния съвет и доц. Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация”. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев пред НОВА.

„В здравния съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс. Вероятно ще има и недоволни, това е неминуемо. Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата. Това са неговите правомощия и по закон”, допълни Янев.

Решението как ще се продължи с управлението на КОВИД кризата ще бъде взето в близките дни.

„Има държави, които въведоха задължителна ваксинация за различни сектори и браншове. Тук не предвиждаме такова решение. Не трябва хората да имат чувството за принуда. Медицината казва, че ваксините са най-доброто средство срещу болестта. Няма да нарушаваме конституционните права на гражданите“, коментира Янев по повод недоволството на обществото от евентуалното въвеждане на задължителна ваксинация.

„Подготовката на болниците и техният капацитет беше коментиран в нашия план. При необходимост те ще имат възможност да увеличат капацитета си. Мерките са комплексни", посочи Янев.

„Преди една седмица са наложени специфични мерки за държавната администрация. Направено е плаващо работно време. Най-големите администрации са в София и ние се опитваме да избягваме струпването на тези хора в градския транспорт и в сградите. Направено е плаващо работно време”, обясни премиерът в отговор на въпросите на бизнеса, че мерките се прилагат само при тях.

Той добави, че на много публични места, където се събират големи групи от хора, мерките не се спазват. Именно това ще е причината за затягането на мерките, именно по тази линия, обясни Янев.

Попитан дали може да бъде отново служебен премиер, Янев отговори положително и допълни, че ако е необходимо има тази готовност.

„От депутатите и техните решения зависи дали изборите ще са две в едно. Готови сме и за единия и за другия вариант за избори, но най-вероятно ще има затруднения за ЦИК и ще се наложи закупуването на още машини за гласуване. Всички съображения са на масата, сега вече зависи от депутатите. Организацията на изборите не е лек процес, макар да изглежда рутинно действие. Датата за президентските избори се избира от парламента. Президентът ще определи датата за парламентарните избори, заедно с указа за прекратяване на това Народно събрание. В голяма степен решението за избори 2в1 зависи от депутатите. Държавата е готова да организира изборите и в двата случая. Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да се купят нови машини, както и те да бъдат пренастроени”, посочи служебният министър-председателят.

На въпрос за политическата ситуация в страната Янев отговори, че е очевидно, че сме в политическа криза. По думите му тя е на политическото лидерство и представителство. Според него има липса на връзка между партиите и обществото, и допълни, че тази ниша може да бъде запълнена от евентуални нови политически проекти.

Служебният премиер допълни, че ако Василев и Петков направят такъв проект би гласувал за тях, но трябвало да се изчака да се види дали самите те ще участват в такъв проект.

„Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене, персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели”, каза Янев.

Що се отнася до хората от списъка Магнитски, той заяви, че нямаме проблем с ЕС.

Попитан, дали децата му са спечелили държавни конкурси по надлежния ред. Той отговори, че те са достатъчно големи.

„Ако някой има проблем, да търси там където съществува. Те са достатъчно големи - аз имам своя кариера, а те тяхна собствена“, отговори Янев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати