Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев спешно търси хора за незаети войнишки длъжности

Политика

Янев спешно търси хора за незаети войнишки длъжности

Янев спешно търси хора за незаети войнишки длъжности - Tribune.bg
Снимка:

Той призна, че случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност

Никой по никакъв повод не ни налага решения, свързани с нашата сигурност. В съюзен формат решенията се взимат след консултации и с консенсус, като всяка една страна-членка представя своята суверенна национална позиция. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев в обръщението си в началото на Годишната конференция на началника на отбраната.

„България, обаче, спешно ще търси кандидати за около 5000 незаети войнишки длъжности. Привличането на хората ще става с по-високи заплати и социални придобивки“, допълни Янев.

„Има 5 приоритета върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2025 година“, добави Янев.

По думите му днес регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война.

Той посочи, че в рамките за засилените консултации с НАТО и съюзниците в последните седмици, няколко пъти е коментирал решенията на правителството, свързани със засилването на сдържащия отбранителен потенциал на източния фланг на Алианса и нашия принос към него. Той отново подчерта, че действия в областта на отбрана се вземат от българското правителство и Народното събрание.

Стана ясно още, че Янев възнамерява да задвижи проекта за купуване на нови бронирани машини за Сухопътните войски, който се провали заради прекалено високи цени на фирмите производители. България планираше да даде около 1 млрд. лв. за новите бойни машини, а офертите надхвърлиха лимита почти двойно.

Министърът на отбраната посочи, че ще се създаде батальон на бойна група, която нямаме.

„Когато говорим за дефицит, говорим за такъв по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальон на бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват. Но това ще се вземе като решение на друго ниво“, каза още Стефан Янев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети