Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Явор Гечев: Вторичният проблем с вноса на украинското зърно е свърхпредлагането

Политика

Явор Гечев: Вторичният проблем с вноса на украинското зърно е свърхпредлагането

Явор Гечев: Вторичният проблем с вноса на украинското зърно е свърхпредлагането - Tribune.bg

Некачествено зърно от Украйна няма да влезе в България, увери той

Служебният земеделски министър коментира проблемите в дейността на зърнопроизводителите и вноса на украинско зърно, който обаче е регламентиран. Пред Нова телевизия Явор Гечев заяви:

„България е солидарна с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност. Европа направи регламент, чрез който каза, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без допълнителен фитосанитарен контрол. Но такъв все пак се извършва в Румъния, а и у нас - и повторен, по настояване на българските зърнопроизводители”, обясни Гечев.

И добави, че именно украинското зърно, което влиза у нас, създава свръхпредлагане. А то пък влияе на цените.

Зърното не е опасно: „Пробите в по-голямата си част отговарят на европейските стандарти.  На пазара няма да влезе зърно, което не отговаря на извикванията като качество”.

Проблем е, че у нас се създава вторичен проблем – става свръхпредлагане на зърно и слънчоглед, което застрашава земеделските производители.

Гечев заяви, че са поискани мерки от ЕС преди 2 седмици.  

Резултат се очаква след 28 септември. „Справяме се с кризата, доколкото нещата са в ръцете на българските власти. Солидарност с Украйна има, но трябва да пазим и собствените си производители”, обобщи министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети