Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йончева: БСП трябва да върне мандата. В противен случай партията просто ще бъде пометена

Политика

Йончева: БСП трябва да върне мандата. В противен случай партията просто ще бъде пометена

Снимка:

В случай че БСП получи мандат за съставяне на правителство, трябва да го върне. Това написа в профила си във Фейсбук евродепутатката от „столетницата“ Елена Йончева.

„Кабинет, излъчен от левицата в Народното събрание, независимо как ще бъде опакован – като програмно, експертно, временно правителство, и независимо с кого начело, ще бъде тежък политически удар срещу партията. Защото подобно правителство може да се случи основно с гласовете на ГЕРБ. Това ще предизвика силен обществен гняв. БСП трудно ще се възстанови“, прогнозира социалистката.

Според нея, Бойко Борисов се опитвал да внуши, че държавата ще изпадне в хаос, ако няма редовно правителство.

„Към същата теза се придържа и Корнелия Нинова. Съвпадението на позициите на двамата може да се осъществи в третия мандат. В нощта на изборите Бойко Борисов отправи подобна оферта. Бойко Борисов ще направи всичко възможно да предотврати служебно правителство“, сигурна е Йончева.

По нейната оценка един служебен кабинет ще е решен да извади на светло корекционните схеми, а изборите вече ще се проведат в нова ситуация - друга ЦИК, изменен Избирателен кодекс.

„Ще се създадат условия за един честен вот. Ще видим различен резултат за ГЕРБ - силно ограничаване на влиянието ѝ. Обратното - правителство с мандат на БСП и с подкрепата на Бойко Борисов, ще затвърди увереността на избирателите, че социалистическата партия не може да осъществи промяна. Трябва ни правителство, което ще може да предприеме сериозни реформи, а не поредната имитация. Всеки кабинет, който разчита на гласовете на ГЕРБ, ще обслужва основно Бойко Борисов“, прогнозира бившата журналистка.

„Да се преодолее този авторитарен режим, няма да е лесно. Ще трябва да преминем през чести избори, докато не изчистим съучастниците на Бойко Борисов на всички нива и във всички партии. В Европа честите избори са част от демократичната процедура. В Италия за последните две години имаше три правителства с трима премиери. Последното правителство падна след разногласия за националния план за възстановяване. В Испания за четири години имаше четири пъти избори. Изборите са инструмент в търсене на по-качествен резултат, от какъвто обществото се нуждае“, смята Йончева.

„Ако искаме промяна, а не имитация, БСП трябва да върне мандата за съставяне на правителство. В противен случай партията просто ще бъде пометена. Левите хора не го заслужават“, завършва тя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още