Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йорданка Фандъкова за орязаните пари за метрото: Проектът отговаря на всички изисквания на ЕС

Политика

Йорданка Фандъкова за орязаните пари за метрото: Проектът отговаря на всички изисквания на ЕС

Йорданка Фандъкова за орязаните пари за метрото: Проектът отговаря на всички изисквания на ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Няма как да се съглася с вицепремиера Пеканов за орязването на бюджета на столицата, след като основна част от приходите в хазната се осигуряват от столичани. Това категорично мнение изрази пред БТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя говори за парите за столицата, за имунизационната кампания и за ремонтите в София.

„Ясно е, че София е най-силно развития регион в страната – анализира Фандъкова. - Заради това и настоявам средствата, които са защитени от нас  пред Европейската комисия да не бъдат орязвани, както поиска вицепремиерът Пеканов. Дълго бяха смесвани два различни механизма. Кохезионната политика е за по-слабо развитите региони, но средствата които сме защитили са от плана за възстановяване и устойчивост. Точно заради това и поисках среща с премиера Янев и вицепремиера Пеканов, на която защитих  проектите на София и най-вече парите за метрото, които бяха визирани от вицепремиера Пеканов. Проектът за София не само отговаря на всички изисквания в Плана за възстановяване и устойчивост, но и отговаря на всички европейски изисквания. Публично вицепремиера Пеканов призна, че е имал намерение да извади проекта за метрото с аргументи, които категорично не приемам и няма как да приема. Не е вярно, че Европейската комисия е имала против включването на този проект в плана. В пет от 12-те плана, които вече са одобрени от Еврокомисията – Франция, Испания, Португалия, Белгия има проекти и за метрото. Лисабон ще получи 350 млн. евро за метро”.

Столичният градоначалник бе категорична, че регионите трябва да се развиват без да е за сметка на други такива.

„И за София е така защото това е от интерес и на София – посочи тя. - Европейската комисия разглежда плана за възстановяване и устойчивост, като план за възстановяване на икономиките на страните. Целта е най-напред възстановяване от ковид кризата и развитие на икономиката. София дава над 40 процента от брутния вътрешен продукт на страната над 1 300 000 души живеят тук и си плащат данъците. Концентрацията е например приноса на софиянци в бюджета на държавата - 41 процента от приходите в бюджета са от софиянци, а от бизнеса 52 процента. Това е концентрация. Няма как да се казва че София получава безплатен обяд, който сега трябва да бъде спрян. Няма безплатен обяд. София осигурява голяма част от бюджета на държавата, които софиянци с данъците и труда си плащат. Заради това и не е честно да се коментира по този начин труда им.

Говори се че София разчита само на европейски средства, но тези средства са предвидени за това, да бъдат насочени там, където е икономиката, да да бъде тя възстановена. Кой е икономическия център на страната? София е такъв, така че е нормално натам да се насочат парите. Големите градове са така е по целия свят.

Аргументите за намаляване на средствата са категорично неверни. Става някаква идея за атака срещу София. Трудно бих могла да кажа какви са мотивите на вицепремиера, но ако това е атака срещу мен,  реално е атака срещу София. Това, реално, е атака срещу софиянци. 40 000 души очакват разширението на метрото. Тези хора са си платили с труда си, с данъците си”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати