Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заев: Не съм оптимист, че до 22 юни може да се намери решение с България

Политика

Заев: Не съм оптимист, че до 22 юни може да се намери решение с България

Заев: Не съм оптимист, че до 22 юни може да се намери решение с България - Tribune.bg

Премиерът на РС Македония заяви, чe не е оптимист, че до 22 юни може да се стигне до решение по спора с България и така да се деблокира процесът на присъединяване на страната към ЕС.

Той сподели, че най-вероятно в четвъртък ще се срещне в София с президента на България Румен Радев.

Няма да навреди, ако с българската страна постигнем някакво споразумение, което по-късно да бъде потвърдено от следващото политическо правителство на България, каза Заев.

“Вярвам, че в четвъртък ще можем да обсъдим подробностите. Това, което искам да кажа е, че имам чувството, че на 22 юни няма да има решение, защото България има служебно правителство и няма парламент. Но не е невъзможно и да се реши”, смята македонският премиер.

Той подчерта, че прави тези уточнения, за да няма прекалени очаквания сред гражданите, тъй като реалността е, че на 11 юли в България предстоят парламентарни избори. В същото време чувството за отговорност към македонските граждани го задължава да обещае, че ще направи всичко необходимо.

“Не вреди, ако само постигнем успех и сключим споразумение, което ще бъде утвърдено от следващото политическо правителство и парламент”, каза той.

Според Заев е от съществено значение, че няма дилема за съществуването на автентичността и потвърждението за съществуването на македонския език и македонската идентичност.

Той заяви, че вчерашната среща с българския президент Румен Радев е била много важна като продължение на срещата, която е имал с македонския президент Стево Пендаровски.

“Онова, което е важно, е посредством разговори да потвърдим загрижеността си за важните неща и за България, и за Северна Македония чрез предложението на португалското председателство”, каза Зоран Заев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети