Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева: България е против разделянето на Албания и РС Македония по пътя им към ЕС

Политика

Захариева: България е против разделянето на Албания и РС Македония по пътя им към ЕС

„България ще даде най-доброто от себе си, за да подкрепи Албания по пътя към Европейския съюз“, заяви Екатерина Захариева

България е против разделянето на Албания и Република Северна Македония при започване на преговори за членство в ЕС. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева след срещата си с изпълняващия длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай.

„България ще даде най-доброто от себе си, за да подкрепи Албания по пътя към Европейския съюз. На този етап продължаваме да смятаме, че ще бъде грешка, ако Албания и Република Северна Македония бъдат разделени в процеса на преговорите. Албания направи сериозни стъпки в хода на реформите“, заяви външният ни министър, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Европейската интеграция на Албания и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на свързаността, икономиката и туризма бяха основни теми в преговорите.

По думите на Екатерина Захариева България и Албания са съюзници в НАТО, а България е от най-твърдите и последователни поддръжници на европейската перспектива на Албания.

Гент Цакай, изпълняващ длъжността министър за Европа и външните работи на Албания, запозна Екатерина Захариева с хода на реформите и благодари на страната ни за постоянната подкрепа по пътя към преговори за членство в ЕС и ролята й за връщането на Западните Балкани в европейския дневен ред.

„Благодаря на България и лично на министъра за ролята ви в Берлинския процес и за усилията за евроинтеграция на страните от Западните Балкани. Оценяваме високо и срещата на върха в София през ноември. Благодаря за подкрепата ви към нас за започване на преговори, изпълнили сме всички условия, включително работим по реформата в съдебната система“, каза външният министър на Албания.

Екатерина Захариева оцени усилията на Албания през последните години за извършването на реформи. „Благодаря за това, че с приемането на Закона за защита на националните  малцинства признахте през 2017 г. българското малцинство. Това също беше една от важните стъпки за ЕС“, каза Екатерина Захариева, според която с този акт е бил сложен край на една дългогодишна историческа несправедливост.

Тя изрази надежда, че албанското правителство ще приеме  вторичното законодателство по отношение на националните малцинства. „Това което е много важно за България, е правото на достъп до изучаване на майчин език на българите в Албания. Готови сме да подпомогнем този процес и с материали, и с учители“, каза външният ни министър.

Тя подчерта, че българското малцинство в Албания е едно богатство и още една възможност, която нашата страна може да използва, за да подпомага Албания.

България оказва подкрепа, видима за гражданите и институциите в Албания и по линия на официалната ни помощ за развитие (ОПР). В Албания, в район,  населен предимно с етнически българи, се реализира и най-големият проект по българската ОПР – изграждането на асфалтов път между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лв.

Албанската страна подчерта значението, което придава на българската общност в страната. „Българското етническо малцинство в Албания служи като ценен мост между двата народа“, каза Гент Цакай.

Екатерина Захариева и Гент Цакай бяха единодушни, че между двете ни страни няма открити въпроси, като България и Албания дават добър пример за добросъседство в региона.

„Ние сме добър пример. Между двете ни държави, въпреки че нямаме обща граница, няма открити въпроси и имаме много приятелство“, каза външният ни министър.

България бе първата страната, която помогна на Албания в разгара на кризата с коронавируса през пролетта със защитни облекла и материали за медиците на първа линия. Страната ни отпусна и 200 000 лв. за възстановяването на Албания от земетресението миналия декември, изпратени в помощ бяха и 12 инженери.

„Лично благодаря на министъра и на българския народ за помощта ви за албанските граждани в първите дни след земетресението. България бе сред първите страни, които се отзоваха“, каза Гент Цакай.

Екатерина Захариева от своя страна подчерта, че отличните политически отношения дават резултат и в икономиката.  „Дори по време на криза с коронавирус за първото полугодие на тази година имаме 8 на сто увеличение в двустранния стокообмен. Едва ли има друга страна, с която да имаме ръст в търговията сега“, каза тя.

Двамата министри обсъдиха какво може да бъде направено повече за развитие на икономическите връзки и туризма.

„В този аспект много е важна свързаността. Нямаме още директна авиолиния, а Коридор № 8 още не е завършен“, подчерта Захариева.

„Един от основните приоритети в регионалните политики на Албания е свързаността. Албания е особено заинтересова за премахване на всички пречки за регионално сътрудничество. Изразяваме нашата готовност да продължим изграждането на коридор № 8, защото е много важен за гражданите на нашите страни“, каза Гент Цакай.

По време на срещата бе договорено двете страни да започнат работа за възстановяване на директната самолетна линия между София и Тирана, както и да бъде организирано възможно в най-скоро време заседание на смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Двамата министри подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на опазването на околната среда и водите.                                                             


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати