Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Захариева след разговора с Бучковски: Само думи не са достатъчни вече, искаме дела

Политика

Захариева след разговора с Бучковски: Само думи не са достатъчни вече, искаме дела

Захариева след разговора с Бучковски: Само думи не са достатъчни вече, искаме дела - Tribune.bg
Снимка:

Не сме налагали вето на Северна Македония, каза вицепремиерът

Само думи не са достатъчни вече, искаме дела. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след разговор със специалния пратеник на македонското правителство за разрешаване на споровете между Скопие и София Владимир Бучковски.

Продължаваме разговорите за намиране на решение по оставащите двустранни въпроси с РС Македония, както и изход за пътя на Македония за преговорната рамка за членството й ЕС. Неправилно това се нарича вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка. Намираме се в деликатен етап от своите отношения. Стигнахме до разочарование от това и двете страни, и поради факта, че преговорната рамка не беше одобрена към този момент, добави Захариева.

В основата на нашата позиция стои неизпълнение на Договора от 2017 г. От година и половина алармираме нашите съседи за това. Те са няколко неща. Блокирането и политизирането на работата на комисията по исторически и образователни въпроси, административни пречки пред българския бизнес, неофициална подкрепа за лица и организации с претенции за македонско малцинство в България, липса на развитие, съществено забавяне на Коридор 8.

Нека да спре да се използва историческата комисия между двете държави за политически цели, призова Захариева. Показахме, че можем да имаме добра координация по време на Берлинския процес.

Екипите ни могат да работят заедно, много ми се иска да използваме този пример и да започнем стъпка по стъпка да възстановяваме загубеното доверие и да преустановим деструктивния подход. Видя се докъде доведе той - антибългарска кампания, опитите за дискредитиране на България във всякакви организации, разпространяването на това, че сме наложили вето. Или че заради нас, и Албания ще бъде спряна, и други неверни неща. Със сигурност това не помага, а пречи на изграждането на доверие.

Тази стратегия е неприемлива за нас, а и непродуктивна, убедена съм, че единствено добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие. Ние наистина ви подаваме ръка за намиране на решения, взаимно приемливи и трайни и за откриване на пътя за нови отношение, добави Захариева. Доверието ни даде сили на двамата премиери да договорят и подпишат този договор. Така че надявам се, г-н Бучковски, нещата, за които днес говорихме, да се оценят, да се преустановят опитите за обяснения за това, което не сте готови да свършите, а да намерим начин да свършим заедно това, което остава, обясни Захариева.

За да си член на ЕС значи, че трябва да се придържаш към двустранните или многостранните си договори. Ако искаше да станеш член на едно семейство, абсурдно е искайки да се присъединиш, единствената ти задача да е дискредитиране на членовете на това семейство. Целта на разширяването е да стане ЕС по-силен, а не по-слаб, подчерта Захариева. Готови сме да работим, да намерим решение за това да преодолеем това натрупване на недоверие и да сме истински членове на това семейство, каза още Захариева.

Захариева и БучковскиЗахариева и Бучковски


Коментари (3)

Дрън дрън Тая е банално проста. Налагаме вето, ама не съвсем! Като им свирнат от САЩ и ЕС, ще клекне и простакесата, мафиота и паспортаджията, на който ще му умре бизнесът.
09.12.2020 23:27 / Отговор
Отговор Какъв САЩ, какъв ЕС тормозят тролския мозък! Това да не ти е Кремъл да ти скърца със зъби! ЕС е като едно семейство в което всеки има право на глас . Това да не ти е комунизмът/ който отдавна е признат за "престъпен", даже и от българския Парламент/;
10.12.2020 01:23
. . . За "дрън дрън" се обърни към макетата, те отдавна го практикуват това! Колкото до Захариева, това е едно от най-добрите попадения в Българската дипломация! И нея тепърва я очаква дипломатическа кариера , както и другите "калинки" на ГЕРБ... едната шеф на МВФ, другият представител на ООН за близкия Изток!
10.12.2020 01:29

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати