Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Законът за социалните услуги се отлага с 6 месеца

Политика

Законът за социалните услуги се отлага с 6 месеца

Законът за социалните услуги се отлага с 6 месеца - Tribune.bg
Снимка:

"Законът за социалните услуги не противоречи на семейните ценности, а е в подкрепа на хората", посочи Светлана Ангелова от ГЕРБ

Законът за социалните услуги се отлага с 6 месеца. Това решение взеха депутатите днес със 143 гласа „за“, двама „въздържал се“ и четирима „против“.

Той беше приет през март 2019 г. и трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Основната цел на закона е да подобри качеството на предлаганите социални услуги, но заради спекулации се стигна до неговото отлагане с половин година.

Именно това предложиха от ПГ на „Обединени патриоти“. Те поискаха законът да влезе в сила от 1 юли 2020 г.

Депутатите отхвърлиха предложението на „Воля“ за отлагане на закона с една година и това на „Атака“ за неговата отмяна.

Народните представители не приеха и предложения на ДПС за промени в Закона за социалните услуги.

„Законът за социалните услуги не противоречи на семейните ценности, а е в подкрепа на хората“. Това заяви зам.-председателят на Комисията по социална политика и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова по време на дебатите. Тя подчерта, че правителството не провежда и не възнамерява да провежда антисемейна политика.

По думите ѝ се създава психоза сред обществото срещу този закон. Тя подчерта, че от закона се вадят от контекста отделни думи и изречения, за да се манипулира обществото.

 „Точно преди една година единодушно със 163 гласа и аплодисменти на второ гласуване през месец март този закон се прие с мнозинство. Колегите народни представители от Комисията по труда, социалната политика знаят колко е важен и необходим този закон“,  заяви депутатът от ГЕРБ.

Павел Шопов призова министър Деница Сачева да присъства на обсъжданията на Закона за социалните услуги.

„Тя не каза, че този закон трябва да бъде или отменен, или изключително радикално и сериозно променен. Нека да поканим г-жа Сачева да дойде, да застане тук и да отговаря на въпроси, които ние ще ѝ зададем“, допълни още Шопов.

Светлана Ангелова поясни, че министър Сачева е поканила протестиращите организации и за това не е в пленарна зала.

„Фундаментът на Закона за социалните услуги е грешен“, заяви и зам.-председателят на ПП „Атака“ и депутат от партията Десислав Чуколов.

 „Този закон отваря вратите за всякакви опасности, които българското общество трябва да приеме, изброени са детайлно, че се дават огромни права на частни организации и НПО, които да влизат в дома ви, дори да проверяват хладилника“, допълни той.

Председателят на Комисията по социална политика и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов обясни, че държавният бюджет за 2020 г. не финансира пряко НПО за социални услуги.

Според него този закон дава възможност за контрол от страна на общините като доставчици на социални услуги и за първи път се изготвят стандарти за социални услуги.

По думите му единственият начин за административно отнемане на дете от семейството е, когато става въпрос за дете в риск, за което има пряка заплаха за живота и здравето му, когато е заплашено от принуда за проституция, просия и т.н.

 „Въпросът е, че има протести и сериозно социално напрежение. Сега заради тези сериозни протести искаме да се отложи законопроекта. Искам да ви кажа, че не се прави реформа под напрежение“, каза зам.-председателят на Комисията по социална политика и депутат от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати