Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заков за мините в Черно море: Няма открити в българската акватория

Политика

Заков за мините в Черно море: Няма открити в българската акватория

Заков за мините в Черно море: Няма открити в българската акватория - Tribune.bg
Снимка:

„В българската акватория на Черно море са открити мини. Такива бяха намерени в крайбрежните води в Румъния и Турция, като вчера имаше отново в Турция, която беше обезвредена. Имаме капацитет както за наблюдение, така и за предотвратяване на инциденти.“, заяви военният министър Драгомир Заков на блицконтрол в Комисията по отбраната към Народното събрание.

По думите му е по-сложен въпросът свързан с нощното наблюдение и откриване. Заков  не изключи и НАТО да вземе мерки в случай на необходимост, въпреки изградената сериозната координация между Румъния, България и Турция.

Заков направи апел българските рибари да сигнализират веднага при съмнителни обекти и ги призова за спокойствие. По думите му българската армия може да обезврежда такъв тип мини.

Министърът на отбраната говори и за американските изтребители F-16 - 8 на брой, които бяха закупени през 2019 година.

„Рамката за американските изтребители е ясна. Не са само самолетите – има и двигатели, има и въоръжение към тях. Това е максималната възможна рамка, за да може да има гъвкавост. Обикновено рамката е по-ниска, съответстваща с това, което ние сме заявили като необходимост. Разликата е, че ако желаем допълнителни способности, няма да иска ново разрешение от Конгреса“, заяви той.

Заков коментира още, че трябва да се осигури летателна способност на българските ВВС, тъй като самолетите МиГ-29 вероятно ще останат без поддръжка с оглед конфликта между Русия и Украйна.

По думите все още не е ясно дали Полша ще може да отремонтира и поддържа изтребителите ни МиГ-29, но българското правителство е в постоянен контакт с полската страна по този казус.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети