Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зам.-министър: „Български пощи“ бяха хакнати в полза на частна куриерска фирма

Политика

Зам.-министър: „Български пощи“ бяха хакнати в полза на частна куриерска фирма

Зам.-министър: Български пощи бяха хакнати в полза на частна куриерска фирма - Tribune.bg
Снимка:

Хакерската атака, която през април т.г. срина системите на „Български пощи“ е направена в полза на частна куриерска фирма. Тази теза изрази пред Нова тв зам.-министърът на транспорта в служебния кабинет Красимир Папукчийски.

„До мен стига информация, че това е целево, за да може да вървят пощите в негативна посока на развитие, но това го оставям други хора да го проверят“, обясни ощв той.

По думите му, за да не се повтори подобна интервенция, е инсталиран нов софтуер.

„Но все още следствието от тази атака не е отстранено - дори и последния месец пенсиите пак бяха раздадени със закъснение от един ден“, посочи Папукчийски.

Припомняме, че след хакерската атака срещу „Български пощи“ бившият вицепремиер по ефективното управление Калина Константинова, която пое дружеството се противопостави тогава на твърденията, че вирусът е пуснат в полза на куриерската фирма „Еконт“, чийто собственик Николай Събев беше министър на транспорта в кабинета на Кирил Петков. Тогава тя ги нарече „спекулации“. На брифинг пред журналисти от кабинета ѝ заявиха, че кибератаката идва от чужбина. На тази теза се опря и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Той посочи, че използваният вирус не се активира, когато засече, че операционната система работи в Русия.

Зам.-министър Красимир Папукчийск сигнализира и за голяма драма с влаковете - половината от новите локомотиви, които са били доставени през 2021 година са извън строя.

„7 локомотиви са извън строя, половината вече са извън строя поради неправилното управление на договорите за поддръжка на тяговия и нетяговия подвижен състав, тоест локомотивите и вагоните“, уточни зам.-министърът Красимир Папукчийск.

По негови данни от началото на годината са отменени 5700 пътнически и бързи влакове.

Това означава, че 10 дни в държавата не е имало никакво влаково движение. В сравнение с австрийските железници изоставането ни е не по-малко от 20 години“, каза Папукчийски.

„Среднодневното закъснение на всички влакове, въпреки намаления обем на влаковете – те се движат 10% по-малко от заявеното – е над 1800 минути или в месечен размер говорим за 50 хиляди минути закъснение на всички влакове“, подчерта той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети