Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зам.-министърът на отбраната: Ще купим още 8 изтребителя на разсрочено плащане

Политика

Зам.-министърът на отбраната: Ще купим още 8 изтребителя на разсрочено плащане

Не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат способности, казва ген. Атанас Запрянов

„Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, обясни пред БТВ генерал-лейтенант Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната.

Той уточни, че е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета. Ген. Запрянов разясни и защо се е стигнало до по-ниската цена на пакета.

„Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет”, поясни зам.-министърът на отбраната.

По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече боеприпаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.

„Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12”, каза още зам.-министърът на отбраната.

„В хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупуват още ракети, което е неизбежно, тъй като пилотите ще стрелят“, поясни той.

„Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия”, обясни ген. Атанас Запрянов.  


Коментари (1)

истина господин Радев говореше че самолетите не са окомплектовани с пълното оборудване и някои повярваха ,нали все пак той би трябвало да е компетентен по тези вьпроси ,в случая на кого да вярваме
11.07.2019 12:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още