Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правителството реши: Купуваме осем изтребителя F-16 за 1,256 млрд. долара

Политика

Правителството реши: Купуваме осем изтребителя F-16 за 1,256 млрд. долара

Правителството реши: Купуваме осем изтребителя F-16 за 1,256 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:

САЩ ще искат одобрение на Конгреса да поемат 60 млн. долара от цената

На заседание на Министерски съвет правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета.

Цената на сделката е 1,256 млрд. долара, като САЩ ще искат одобрение на Конгреса да поемат 60 млн. долара от нея, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Ако тези приблизително 60 милиона бъдат одобрени от Американския конгрес, реално цената, която ще заплати Република България ще падне с тези милиони долара, което на практика ще доведе до една цена под 1 милиард и 200 млн. долара“, това заяви от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„На 8 юли получихме окончателно подписани и коригирани официалните документи. Така че, днес Министерският съвет прие доклада на министрите, прие проект за договори и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Един за самолет  F-16 Блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучения, вторият договор касае бойни припаси за самолета, третият договор касае ракетите „въздух – въздух“ и последният договор касае доставката на система за визуализация, наблюдение и управление“. Това обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

По думите му в рамките на тези четири документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 Блок 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение, което прави самолетът много функционален.

 „Всъщност освен, че военновъздушните сили на България ще придобият едни нови и качествени самолети, България малко по- малко ще придобие капацитет и през техници, през инженери, както и възможности за българската индустрия да започнем развитието на самолетния сектор. Знаете, България към момента има само две дружества, които  са в самолетния сектор. Сега четири от тези проекти, които ви изброих, ще се осъществяват също от българската индустрия. Предстоят разговори с производителя на F-16 за уточняване на тези производители. Два от проектите ще бъдат извършвани в Министерство на отбраната. Ние не придобиваме само самолетите, ние ще придобием и техническа възможност, и квалификация. Надявам се след години, когато купуваме нови самолети и по-хубави от същия производител, да може да поискаме много повече неща“, коментира  министърът на икономиката Емил Караниколов.

Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година.

Очаква се следващата седмица сделката да влезе в парламентарната комисия по отбрана, а след това и в пленарна зала на Народното събрание.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети