Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зам.-военен министър: Изпращането на отбранителна техника в Украйна не ни въвлича във войната

Политика

Зам.-военен министър: Изпращането на отбранителна техника в Украйна не ни въвлича във войната

Зам.-военен министър: Изпращането на отбранителна техника в Украйна не ни въвлича във войната - Tribune.bg
Снимка:

„Ако изпратим отбранителна военна помощ за Украйна, това не ни въвлича във война. Това е позицията на НАТО и Европейския съюз“, каза зам.-министърът на отбраната Николай Божилов пред БТВ.

„Военното имущество се дели на две групи – такова със смъртоносен характер и такова с несмъртоносен характер. Вчера министърът на отбраната обяви, че можем да изпратим военна екипировка“, каза Божилов.

Относно решението дали страната ни ще изпрати военна помощ за Украйна, Божилов коментира, че това е решение, което трябва да бъде дискутирано и взето в Народното събрание. „Едно такова решение е многофакторно“, каза зам.-министърът.

„България за отбраната на страната разчита преди всичко на българската армия и на всички армии на нашите съюзници. Батальонните групи на НАТО са със състав 1000-1500 души“, каза Божилов. Батальонът, който ще бъде у нас все още е с неясна бройка.

„НАТО е отбранителен съюз. НАТО не прави планове за нападение, единствените планове са за защита на територията на страните-членки“, допълни Божилов. След края на войната тези батальонни групи ще бъдат разпуснати.

Помолен да коментира новина от последните часове, че руски самолети с ядрено оръжие са нарушили въздушното пространство на Швеция, Божилов каза, че не е информиран за такова нарушение официално.

„Ядреното оръжие вече е проблем. Чухме изявления, че Русия би могла да прибегне до използването на такова оръжие в Украйна, надявам се това да не стане“, каза Божилов.

Заместник-министърът коментира, че в министерството на отбраната се правят анализи какви бойни способности са ни ключово необходими и как да ги придобием. „Имаме подготвени пилоти за самолетите МиГ-29, в момента се обучават наши пилоти за пилотиране и използване на самолети F-16“, каза Божилов.

Заместник-министърът обяви също, че до момента не са засичани военни мини в българските води на Черно море, а Военноморските сили извършват операция с наблюдение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати