Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заместник-министър на енергетиката: 4 енергоблока може да бъдат запазени

Политика

Заместник-министър на енергетиката: 4 енергоблока може да бъдат запазени

Заместник-министър на енергетиката: 4 енергоблока може да бъдат запазени - Tribune.bg
Снимка:

Голяма част от тези шест искания на енергетиците вече са ни известни. Четири енергоблока може да бъдат запазени, коментира пред Нова тв Красимир Ненов, заместник-министър на енергетиката.

"Говорим например за минимален състав на 4 енергоблока, подобни на тези в електроцентралите в Маришкия басейн или в Бобовдол, които да са географски разпределени по начин, че да могат да осигурят стабилната работа на системата", уточни Ненов.

Относно исканията на енергетиците да бъде запазен Механизъма за капацитет, той бе категоричен, че това е следвало да се защити пред Брюксел до 2019г.

"Ако беше защитен тогава, имаше възможност да бъде прилаган до средата на 2025 г. След 2020 г. е недопустимо да бъде въвеждан подобен механизъм за капацитет за инсталации с по-висока активност на въглероден интензитет, каквито са нашите централи", обясни Ненов. Той, обаче, не отбеляза, че тази точка е неизпълнима. По думите му от 19-ти септември насам се обсъждат варианти за алтернативно решение на внедряване на механизъм.

 
"Има разговор с Енергийния системен оператор, за да се разработи механизъм, с който да бъдат осъществени този тип услуги, които такъв тип мощности могат да предоставят. Идеята е на този етап електроцентралите да работят при пазарни условия в моментите, в които пазарната цена позволява това. А когато има недостиг - на пазарен принцип енергийният системен оператор да провежда конкурентни търгове и на база на конкурентни предложения от участниците да купува най-изгодното", посочи Ненов.

Заместник-министърът смята, че няма риск да останем без ток.
 
"България е в прекрасна позиция да разполага с един енергиен микс. Освен това сме траен износител на електрическа енергия, осигурява и покрива дефицита регионално. И от сценариите, които бяха разглеждани и на база на които беше приета пътната карта от Консултативния съвет по зелената сделка, който предвижда до 2038 г. да има възможност да работят въглищните централи. В този сценарий се вижда, че във всяка една от хипотезите България остава нетен износител, с изключение само на един сценарий в който се извеждат предсрочно въглищни централи и не се допуска изграждането на нови газови мощности, но той не е избран", изтъкна Ненов.
 
Той подчерта, че твърде дълго е отлагана темата с прехода на въглищните централи и колкото по-дълго се отлага, толкова по-трудни и тежки стават решенията.
 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети протест
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати