Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Заради шпионския скандал: От Атлантическия съвет настояват за разследване на президента

Политика

Заради шпионския скандал: От Атлантическия съвет настояват за разследване на президента

Снимка:

Те настояват да се даде отговор на въпроса за намесата на РИСИ в президентските избори през 2016 г. и доколко тази намеса се е отразила на резултатите

От Атлантическия съвет в България подкрепиха започнатото разследване по подозрение в шпионаж срещу руски организации у нас.

„Приветстваме предприетите действия на институциите в защита на националния суверенитет! Очакваме обаче разследването за шпионаж в полза на Москва да бъде доведено до успешен край в разумни срокове и законът да бъде приложен спрямо виновните“, гласи позицията на Съвета.

Според членовете му е било „крайно време против руския гражданин о.з. генерал-лейтенант Леонид Петрович Решетников и руските организации Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) и Обществото „Двуглав орел“ да бъдат предприети необходимите действия от страна на прокуратурата и службите за сигурност“.

Те настояват да се даде отговор на въпроса за намесата на РИСИ в президентските избори през 2016 г. и доколко тази намеса се е отразила на резултатите. Както и доколко Румен Радев има отношение към тази руска намеса.

„Само пълното разследване на всички аспекти на хибридното въздействие на Кремъл против България ще ни позволи да защитим ефективно страната. И само това ще бъде неопровержимо доказателство, че настоящата акция не е кампанийна проява, свързана с вътрешнополитическата ситуация у нас, а израз на стабилна, дългосрочна и национално отговорна политика на институциите в защита на националния интерес и сигурността на държавата и българските граждани“, гласи още позицията.

Ето още какво се казва в нея:

„Това е положителна стъпка, като се има предвид, че до този момент прокуратурата и службите за сигурност не бяха показвали, че работят сериозно против руските посегателства срещу нашия суверенитет.

Атлантическият съвет на България от своето основаване до момента неотклонно следи проявленията на руската хибридна война против България и нашето общество. Наблюдаваме подривната дейност и на въпросното лице и организации. Нееднократно сме предупреждавали и настоявали държавата да вземе ефективни мерки против руската подривна хибридна дейност у нас.

Обнадеждени сме от предприетите действия до момента, но оставаме бдителни и ще следим всяка крачка от развитието на процеса. Крайната оценка ще се даде според резултатите.

Същевременно напомняме, че до момента призивите ни за разследване и за предприемане на действия против проруските паравоенни структури у нас остават без последици. Същото важи и за отправени заплахи за здравето и живота на наши членове от преди повече от година и половина.

Настояваме институциите да не се ограничават само с това разследване, но също така и да се заемат с други заплашващи националната ни сигурност проявления на руската подривна дейност, включително и паравоенните организации.

Да не забравяме и за останалите въпросителни около случая „Скрипал“, както и казуса с отравянето на Емилиян Гебрев.“  


Коментари (4)

Ели Аз също..!!Заради шпионския скандал: От Атлантическия съвет настояват за разследване на президента
11.09.2019 17:46 / Отговор
Ти пак си една простакеса Не виждаш ли, че всичко е скалъпено и съшито с бели конци.Пародия на управление и демокрация, само Ердоган ще ни оправи
11.09.2019 18:42
Много прост народ Ами и в САЩ.имаше руска намеса в президентските избори, но какво от това. Тук не е имало, тъй като Боко издигна простакесата Цецка Цачева, и всички гласуваха за свестен човек
като Радев, много е интелигентен и се чудят ГЕРБ, как да го отстранят, но няма да им се получи, народът стои зад него и пак ще го изберем.
11.09.2019 18:39 / Отговор
hahaha Мунчо да бяга на време с грозната си жена за русия докато е време видно няма много време. Яго го стиснаха с менгеме за топките че вече е зависим яко и ако не слушка дава фира :D Белезници за мунчо капута!
12.09.2019 15:58 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още