Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Затягат правилата за получаване на социални помощи

Политика

Затягат правилата за получаване на социални помощи

Затягат правилата за получаване на социални помощи - Tribune.bg
Снимка:

Идеята е да се обвържат помощите с редовното посещаване на училище

На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват на второ четене промените в Закона за социалното подпомагане. Те предвиждат затягане на правилата за получаване на социални помощи у нас. 

Част от предложенията са на ГЕРБ и предвиждат получаването на социални помощи да се обвързва с редовното посещение на децата в задължителните форми на училищно и предучилищно образование. Според новите текстове, ако само 3 дни в месеца детето не ходи на училище или натрупа 5 неизвинени отсъствия по неуважителни причини, социалните помощи ще се спират за период от една година. Еднократната помощ за първокласник пък ще се изплаща вече на две равни части – в началото на първи и втори учебен срок, а целта е да се задържат децата в училище.

Втората група предложения идват от „Обединени патриоти“, откъдето настояват на всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии, утвърдени от трудовото министерство. Заедно с нея ще бъдат поставяни и годишни задачи за повишаване на грамотността и трудовата квалификация, пише БГНЕС. Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година. 

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъдят и промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се създава възможност за хората, подаващи заявление за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 г., да изберат размерът на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по „стария" ред.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети