Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Здравни страсти в НС – депутатите обсъждат вота на недоверие

Политика

Здравни страсти в НС – депутатите обсъждат вота на недоверие

Здравни страсти в НС – депутатите обсъждат вота на недоверие - Tribune.bg
Снимка:

Управляващите призоваха да не се политизира здравето на хората

Трябва да се прави политика за здравеопазване, а не политика от здравеопазването. Това коментира по време на дебата на вота за недоверие председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Тя напомни, че „хората в страната не очакват от депутатите да се караме, а да намерим решение“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи мотивите за вота на недоверие към правителството, който левицата иска за грешките в сектор „Здравеопазване“. Тя посочи четири плащания за гражданите, които ще настъпят с предлагания здравен модел на ГЕРБ.

„8% здравно осигуряване, 12лв. застраховка, всичко за над лимитната дейност в болницата и всичко за медицински изделия и избор на екип“, заяви Нинова.

Нинова обеща на българите, че ако гласуват доверие на БСП, здравноосигурените лица ще имат безплатен и бърз достъп до лечение, за неосигурените - достъпен базов пакет за лечение. Нинова отрече демонополизацията на НЗОК и се обяви за приемане на Национална здравна карта, здравна електронна карта и електронно досие, както и диференцирано ДДС за лекарствата.

Според д-р Дариткова БСП не е подготвила силни аргументи, защото не предлагат алтернатива. В мотивите се цитира чл.51 от Конституцията, че той регламентира лечение без налагане на допълнителни плащания, но тези плащания се уреждат в следващия член на основния закон на страната, коментира председателят на здравната комисия.

„Бегло сте наблегнали на нормативната наредба“, отбеляза Дариткова.

Относно „неефективно функционираща здравна система“, която коментират от БСП, тя припомни протестите на онкоболни през МЗ заради забавяне на централизираните търгове за лекарства в миналото, както и обстоятелството, че през периода 2013-2014г. са дадени 21 разрешения за откриване на нови лечебни заведения, а през последната година са издадени само 3 броя такива разрешения.

Д-р Дариткова изтъкна, че 2017г. страната ни отбелязва рекордно ниско ниво на детската смъртност, както и че в България имаме трайно увеличение на средната продължителност на живота. По повод мотивите на БСП, че „няма ясен регламент за доплащане“ тя посочи, че в момента пациентът дава писмено съгласие за едно или друго доплащане.

Голям скептицизъм към предложеното на БСП изрази и Павел Шопов от Атака. „ Омръзна ми да ме лъжат с „честни“ комсомолски очи!“, заяви Шопов.

Според него след 13 години управление в коалиция на БСП, носи отговорността в т.ч. и в здравеопазването.

Очаквано от ДПС обявиха, че ще подкрепят вота. „Имаме еврокомисар по дигитализация, но нямаме интегрирана система за здравеопазване, нямаме електронно здравеопазване", заяви Нигяр Джафер.

От „Воля“ пък обявиха, че няма да участват в безсмислени и безрезултатни дебати. Кръстина Таскова заяви, че от партията не приемат призива на президента Румен Радев за радиомълчание по темата с изтребителите.

„Радиомълчете си вие!“, обърна се към депутатите в залата Таскова.

От партията смятат да продължат да питат:

„Кой и как иска да изхарчи 10 млрд. лв. за изтребители?“, защото ако БСП дойде на власт, парите за пенсии и здраве ще бъдат на Граф Игнатиево?“

От ПП „Воля“ смятат, че ще са по-полезни, ако отидат при нуждаещите се, вместо да стоят в зала.

В момента от здравното министерство подготвят реформа в сектора, като направиха няколко предложения и водят обществено обсъждане, за да се вземе крайното решение как точно по най-добрия начин да се случи промяната.

 Автор: Моника Гаджанова

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп