Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов и Урсула фон дер Лайен обсъдиха в Давос Зелената сделка“ за Европа

Политика

Борисов и Урсула фон дер Лайен обсъдиха в Давос Зелената сделка“ за Европа

Борисов и Урсула фон дер Лайен обсъдиха в Давос Зелената сделка за Европа - Tribune.bg
Снимка:

Срещата на премиера и председателя на ЕК е в рамките на Световния икономически форум

В рамките на Световния икономически форум в Давос министър-председателят Бойко Борисов обсъди с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „зелената сделка“ за Европа, както и темите, свързани с опазването на природата, прозрачността на бизнеса, бъдещето на труда и други геополитически въпроси.

Българският премиер изтъкна, че  превръщането на ЕС до 2050 г. в първия в света неутрален по отношение на климата блок е голямо предизвикателство, но също така и чудесна възможност. „Преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции за постигането на целта, но това ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения“, посочи Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

В тази връзка двамата дискутираха стратегията на ЕК, известна като Европейски зелен пакт, за който се предвижда финансиране от около 1 трилион евро през следващото десетилетие. Пактът дава възможност така да се промени начинът ни на живот, че гражданите да живеят по-здравословно, а предприятията да станат още по-модерни и конкурентоспособни.

„Успехът на Европейския зелен пакт и на борбата с климатичните промени  може да се осигури, ако тези инициативи бъдат подкрепени от всички държави, особено тези с високи парникови емисии. Необходимо е примерът на ЕС да бъде последван от нашите партньори и от основните играчи на международната сцена“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема