Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. „Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в топ шест на номинациите за „Букър“

Шоу

„Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в топ шест на номинациите за „Букър“

Времеубежище на Георги Господинов влезе в топ шест на номинациите за Букър - Tribune.bg
Снимка:

Романът „Времеубежище“ на българския писател Георги Господинов влезе в краткия, финален списък с номинации за престижната международна награда „Букър“. В него попадат едва шест заглавия, които ще се борят за голямото отличие. 

Преводач на „Времеубежище“ е добре познатата у нас Анджела Родел.

„Търсех емоцията. Исках да бъда изненадана, разтърсена от индивидуалния глас на автора“, обясни председателката на журито относно принципа при подбора на шестте заглавия, претенденти за отличието. 

Тя описа заглавията в краткия списък като „много секси, много готини“.

„Това не са абстрактни книги, те са много приземени", смята Лейла Слимани. По думите ѝ в тях всеки от авторите си задава въпросът какво е да си писател днес.

Господинов ще се бори за отличието със „Скала“(Boulder) на каталунската писателка Ева Балтасар; „Евангелието според Новия свят“ (The Gospel According to the New World) на Мариз Конде от Гваделупа - на 89 години най-възрастната номинирана за „Букър“; „Кит“ (Whale) на корееца Чун Миън-Гуан; Standing Heavy на Патрик Арманд-Гбака Бреде - Гааз и „Мъртвороден“ (Still Born) на мексиканката Гуаделупе Нетел.

Победителят ще бъде обявен официално на церемония в Sky Garden в Лондон на 23 май и ще получи 50 000 паунда награда на същия принцип - половината за автора и половината за преводача.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети