Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Холивуд се подготвя за гласуването на актьорите за стачното споразумение

Шоу

Холивуд се подготвя за гласуването на актьорите за стачното споразумение

Холивуд се подготвя за гласуването на актьорите за стачното споразумение - Tribune.bg
Снимка:

Холивуд с нетърпение очаква да научи дали актьорите са одобрили трудно постигнатото споразумение на техния профсъюз със студиата, или развлекателната индустрия, която все още не се е съвзела от продължилите с месеци стачки, може отново да изпадне в смут, -предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Въпреки че се очаква споразумението на Гилдията на филмовите актьори (SAG-AFTRA) да бъде прието, през последните седмици критиките към него - главно по отношение на предполагаемата липса на защита срещу изкуствения интелект - нараснаха, което повиши тревогата за евентуално, макар и малко вероятно, завръщане към стачните редици.

Членовете имат време да гласуват до 17:00 ч. тихоокеанско време, като за окончателното сключване на споразумението е необходимо обикновено мнозинство.

Джонатан Хендел, адвокат и анализатор в областта на развлекателната индустрия, заяви, че одобрение между 75 и 85 % е "реалистично очакване".

Но ако ратификацията се провали, SAG-AFTRA вероятно ще трябва да поднови преговорите със студиата - които биха могли сами да оттеглят предложените преди това условия - и може да се стигне до връщане към стачни действия.

"Договорът е гаден", каза актьорът Майкъл Вакаро, един от десетките изпълнители, които се обявиха публично срещу условията.

"Аз гласувах против. И съм напълно готов да се върна към стачка. Абсолютно на 100 %", каза той пред АФП. "Подписвайки това нещо, ние не печелим нищо. Ако се върнем към стачката, има възможност да спечелим доста".

Предварителното споразумение между SAG-AFTRA и холивудските студия за прекратяване на 118-дневната стачка на актьорите беше договорено миналия месец.

То съдържаше по-високо заплащане, по-добри бонуси за участие в хитови сериали или филми и първата в историята защита срещу използването на изкуствен интелект за заместване на човешки актьори.

Тя беше ратифицирана от ръководството на профсъюза два дни по-късно, макар и не единодушно.

Оттогава лидерите на профсъюза провеждат срещи и изпращат имейли и публикации в социалните медии до членовете, като настоятелно ги призовават да одобрят споразумението.

"Това е най-доходоносният, иновативен и защитен договор в историята на развлекателните съюзи", заяви президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър в неотдавнашен пост в Instagram.

Но с появата на подробности за споразумението в интернет започнаха да се разпространяват предупреждения за неговите недостатъци, особено по въпроса за изкуствения интелект.

Изпълнителите се опасяват, че скоро могат да бъдат заменени от изцяло синтетични "актьори", генерирани от изкуствен интелект с помощта на части от тялото на много различни хора, чиито образи са иззети от филмови архиви.

Сделката не пречи на студията да използват генеративен ИИ, но има клауза, която ги задължава да информират профсъюза всеки път, когато се използва технологията.

След това SAG-AFTRA ще има право да преговаря за компенсация от името на участващите актьори - макар че според критиците ще е трудно да се установи кои са те.

Актьорите също така казват, че огромният брой зрители, които трябва да привлече дадено предаване или филм, за да се задействат бонусите за изпълнителите, е твърде висок за всички, освен за най-висшия ешелон от хитови предавания.

Резултатите от гласуването се очакват до края на 5 декември местно време.

"Заради опозицията хората естествено се питат "Ще мине ли?" и това води до известна нервност и загриженост", каза Хендел пред АФП.

"Но аз мисля, че е много вероятно това да мине. Би било много изненадващо, ако не мине".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети