Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Коя е художничката, която скандализира с шунка и луканка в художествената галерия

Шоу

Коя е художничката, която скандализира с шунка и луканка в художествената галерия

Ода Жон била женена за любимеца на канцлера Герхард Шрьодер

Едни софри, отрупани с шунки, луканки и всякакви мезета, изложени и консумирани в Националната художествена галерия, по време на постите, предизвикаха вълна от възмущение. Директорът на галерията Яра Бубнова обясни, че коктейлът след изложба бил арт инсталация. „Това бяха скулптури, приличащи на човека с неговата телесност. С тях авторката показва болезненото съществуване на жената в нашето общество, която я консумира и употребява“, заяви Бубнова. За самата изложба не се чу толкова, колкото се коментираха мезетата. Художничката носи псевдонима Ода Жон.

Коя е Ода Жон?

Това е Михаела Дановска. Псевдонимът получава от съпруга си Йорг Имендорф. „Ода“ от старонемски е „съкровище“, „жон“ от френски е жълто. Съпругът пък е доста любопитна фигура. Всъщност той е бил преподавател на Михаела, която на 18 влиза в класа му в академия в Дюселдорф. През 2000 г. Михаела се омъжва за професора си. Той е роден през 1945 година, а тя през 1979 г.

Женитбата ѝ с него става повод за куп клюки. Медиите не спират да говорят за "хубавата млада студентка и застаряващия художник".

Той е един от най-известните немски художници. Любимец на някогашния федерален канцлер Герхард Шрьодер. Двата имат дъщеря – Ида.

През 2007 г. Йорг Имендорф почива на 61-годишна възраст.

След смъртта на Имендорф Ода Жон решава да избяга от миналото, а и от средата, в която на нея се гледало предимно като на "жената на Имендорф".

Заминава за Париж, където бързо успява да пробие в тамошните художествени среди.

През 2012 година Ода Жон получава голямата награда за живопис на фондация "Пиер Карден". Нейни творби са в международни музеи.

Изложбата, която разбуни духовете в България, е първа за художничката у нас.

„Стилът й напомня за сюрреалистите и немския експресионизъм. Но същевременно с това е изпълнен както с лирика и романтика, прелест и уют, така и с еротика, агресия, сарказъм“, пишат критици за изкуството й.

В Националната галерия художничката представи изложба „Сърцевина“. Експозицията е събрана от музеи и частни колекции и включва над 50 произведения – живопис, скулптура и акварел от най-ранни творби до днес.

„ Със стил, който препраща към старите майстори, сюрреализма и немския експресионизъм, художничката създава свят, неподчинен на условности, отвъд рационалното, навлизайки дълбоко в подсъзнанието. Алтернативна вселена, която завладява с красота и спокойствие, поезия и романтика, но същевременно е изпълнена с насилие, еротика и ирония.Това са серии от безкрайни анаграми на разчленени и мутиращи човешки фигури; вътрешни органи; тела, вплетени в болезнена симбиоза; хибридни същества,сякаш родени в неспокойния сън на дете-демон“, беше представена изложбата в аванс.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още