Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Майсторът на балканските специалитети Далибор Маринкович – Даци: Хубавите продукти са в основата на добрата кухня

Шоу

Майсторът на балканските специалитети Далибор Маринкович – Даци: Хубавите продукти са в основата на добрата кухня

Майсторът на балканските специалитети Далибор Маринкович – Даци: Хубавите продукти са в основата на добрата кухня - Tribune.bg

Автентично и на достъпни цени – най-доброто от сръбската скара в „Пера Ждера“ до пазар Красно село

Собствениците на известния сръбски ресторант „Котилото“ в „Драгалевци“ Йонко Георгиев и майстор-готвачът Далибор Маринкович имат добра новина за всички почитатели на балканската кухня. В квартал „Красно село“ в столицата отново отваря врати добре познатото капанче „Пера Ждера“. Обектът отново се намира на улица „Дебър“, но този път до пазар Красно село.

Там двамата табиетлии предлагат част от кухнята на „Котилото“. Тук можете да опитате всички специалитети от сръбската им скара, както и някои от най-вкусните им салати и разядки. Какво още да очакваме, разказват от първо лице за Tribune.bg Йонко и Далибор!

Пера ЖдераПера Ждера

„Аз съм Далибор Маринкович, Даци ме наричат. В България съм от 15 години, имам жена и дете. Работим заедно с Йонко. Ние сме създатели на ресторант „Котилото“. След дългогодишна съвместна работа, решихме да отворим и една бърза закуска. Искаме да представим тук в България традицията на скарата и начина на хранене в Сърбия. В Сърбия на всеки ъгъл, на всеки пазар, във всеки град има доста такива типични закуски, където народът се храни. Като цяло ние тук на Балканите обичаме да похапваме месо. Това ни е в гените – пикантното!“, разказва сръбският  майстор-готвач Далибор!

„Първата закуска, която направихме беше в „Красно село“ на улица „Дебър“ 14 на ъгъла. Но сега се преместихме и сърцето на нашата закуска е на самия пазар. Тук хората идват, за да си пазаруват пресни зеленчуци, пресни плодове, меса. Има голяма циркулация от хора. Решихме да предложим закуска, която да бъде достъпна за всеки джоб. Направихме и по-големи порции, които всеки може да си позволи. Хората могат да си пазаруват, да направят своя избор за празненства, за рождени дни. Не е необходимо да ходят в магазина, да си купуват различни неща и после вкъщи да ги приготвят час-два“, споделя Даци.

Той ни уверява, че без да отделяме време и усилия, и за много по-малко средства, можем да приготвим чудесна трапеза за своя празник, която да бъде по вкуса на всеки.

„Като цяло менюто ни е същото, традицията си я спазваме. Имаме обикновена плескавица от телешко и свинско месо, гурманска плескавица, която е с кашкавал, бекон, има малко чесън, червен и черен пипер. Леко е пикантна. Предлагаме също така ущипци, малки сръбски кебапчета, домашна наденица. Не пропускайте опушените меса – пушен свински врат, пушени ребра, пълнено пилешко филе, пълнена бяла вешавица с кашкавал, бекон и кисела краставичка. Много интересни са и пушените крилца. Разбира се, пържолите са неизменна част от менюто – вратна, пилешка, както и пилешки и свински шишчета. Готвим традиционен сръбски боб, запечен на скара, което му придава специфичен вкус и аромат“, разказва шеф Маринкович.

Пера ЖдераПера Ждера

Един от любимите специалитети както на българите, така и на сърбите е и кавърмата или мучкалица на сръбски. Като цяло разнообразието в „Пера Ждера“ е много голямо.

„Хората могат да опитат от повече неща и да останат доволни, надявам се“, искрено казва майсторът на балканската кухня.

А каква е тайната на успеха да привлечеш и да спечелиш завинаги своите клиенти?

„Мисля, че човек, за да работи една работа, трябва да си я обича! Така сме ние с Йонко. Отдадени сме изцяло на нея. Постоянно сме в ресторанта, да не кажа, че сме роби на нашия ресторант. Тайната е, че се стараем! Всичко правим с желание! Най-голямата подправка във всичките меса, които приготвяме, е любовта, любов към храната, любов към готвенето, любовта, с която похапваме от тези неща! Всичко правим със сърце!“, категоричен е сърбинът.

 Що се отнася до вдъхновението да създава нови, интересни и вкусни рецепти:

„В днешно време един готвач трябва да е креативен, трябва да е иновативен. Подбираме продуктите и ги комбинираме, така че да се получи нещо ново и различно. За нас е голямо предизвикателство новата рецепта да се хареса от нашите клиенти. Всяко иновативно нещо, което направим – било то ястие, салата или скара, ни кара да се чувстваме успешни и удовлетворени“, споделя той.

Далибор ни уверява още, че хубавите продукти са в основата на добрата и качествена кухня.

„От лош продукт не може да се направи нещо хубаво. Много е важно да се подбират истински и пресни продукти – и зеленчуци, и меса. Намираме ги както тук в България, така и в Сърбия. По нашите ширини имаме хубаво месо, хубави сирена. Затова всеки ден препоръчвам на българите да избират българското, защото е хубаво, защото е вкусно. Създадено е по нашите земи без никаква химия“, подчертава Далибор.

 „Залагаме на същото качество като вкус, залагаме на отношение. Ние с Далибор сме такива, че винаги си поставяме едни високи цели, едни високи критерии и се стремим постоянно да ги постигаме, и постоянно да се надскачаме. Що се отнася до това, че отново сме тук, виждаме, че има глад за нашата храна. Шест години бяхме на предишното място, сега започваме тук. Почти седмица вече направихме. Имаме усещането, че на това място съществува тази ниша. Хората ни харесват. Чакаха ни отново да отворим. Затова с такова желание и ентусиазъм се втурнахме пак да правим същото нещо“! Това разказва Йонко Георгиев – другият собственик на ресторанта „Котилото“.

„Още повече ние двамата сме работохолици с него и не можем да седим на едно място. Винаги трябва да правим нещо. Ако не беше това, сигурно щяхме да направим още една кръчма. За да не си причиняваме обаче този толкова голям ангажимент, решихме да продължим с този бизнес“, обясни Йонко.

Той разкрива, че зад успеха както на „Котилото“, така и на „Пера Ждера“ стои ентусиазмът, с който двамата с Далибор успяват да заразят всеки един от персонала.

„Гледаме да предадем нашия ентусиазъм, нашето желание, нашето отношение към хората на всички, които работят при нас. Затова смея да твърдя, че те са закърмени с нашия дух и с нашия усет да стигаме до хората“, категоричен е Йонко Георгиев.

На какво обаче се крепи дългогодишното партньорство и разбирателство между един българин и един сърбин?

„Двамата сме работохолици и двамата се уцелихме и като характер, и като начин на работа. Доста време работехме заедно – той готвач, аз сервитьор и управител. Така изградихме някаква дружба между нас. Когато станахме партньори вече, точно това ни сплоти и ни накара толкова години да сме заедно. Защото всеки гледа да направи нещо повече от другия. Всеки гледа да помогне по такъв начин, че на партньора му да му е по-лесно. Мисля, че така си запазихме дружбата и така вървим напред“, категоричен е Йонко.

Пера ЖдераПера Ждера

„Ние сме едно голямо семейство. Когато тези хора са с едно сърце, една душа, едно усещане, аз мисля, че нещата лесно потръгват после“, разкрива той философията на добрия колектив.

На въпрос какво ги отличава от конкуренцията и коя е тяхната запазена марка, тяхното верую, Йонко отговаря така:

„Отличава ни това, че да не кажа 100%, но всичко си правим ние! Отличава ни това, че нещата, когато са направени с любов и с желание, имат друг вкус! Всеки, който иска да разбере, може да опита и да види каква е разликата! Нашата запазена марка е качеството, любовта, с която приготвяме храната! Това е“, отсича той.

„Заповядайте при нас. Както ви казах направили сме закуска, която е достъпна за всеки джоб. Цените са народни, порциите са големи. Не губете време за експерименти, не се затормозявайте. Елате тук, вземете това, което ви е по вкуса, сложете го на масата и си хапнете весело и щастливо“, кани всички чревоугодници Далибор Маринкович - Даци в „Пера Ждера“.

„Пера Ждера“ се намира Улица „Дебър“, до пазар Красно село

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати