Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Премиера за София на първия моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова – „Променяне“

Шоу

Премиера за София на първия моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова – „Променяне“

Един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност – хибрид между театъра и киното

„За мене наистина един моноспектакъл е много лично преживяване и актьорът се решава на тази стъпка, когато се почувства достатъчно сигурен в себе си като творец. Живото присъствие, живото споделяне и най-вече Йоана чрез Лив Улман с нейните чистосърдечни житейски споделяния, се опитва да отвори едни врати, още от своето детство, за да намери себе си, да се приеме такава каквато е и да продължи нататък. Това е сложен процес за всеки актьор. Актьорът обикновено иска да се крие зад ролята“. Това сподели за Tribune.bg актрисата Йоана Буковска – Давидова по време на пресконференция по повод първия в кариерата ѝ моноспектакъл – „Променяне“.

Предпремиерата е тази вечер и утре от 19:30 ч. в „Нов Театър-НДК”. Моноспектакълът е драматизация по книгата „Промяна” на актрисата Лив Улман и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей (на 16 декември) и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман.

„Променяне” е един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност, която ще допълни театралната условност през личните смартфони на зрителите, които пожелаят. То е част и от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.” Същинската премиера на „Променяне” ще се състои в града под тепетата през март.

„Моят образ се опитва да стигне до дъното на душата на една актриса, една жена, един човек, една майка, която се опитва да бъде майка и актриса. Нещо, което самата аз се опитвам- да жонглирам, откакто имам моите две слънца вкъщи. Както казва режисьорът Гергана Димитрова, нашият спектакъл си го представете като глава лук. Има различни люспи и всяка люспа се обелва, обелва, обелва, докато стигнеш до сърцевината. Това е нашата амбиция, надявам се, че сме я постигнали. Един много личен, много проникновен и много истински спектакъл. Опитваш се да махнеш ролята на актрисата, представяйки я чрез актрисата. Това е много сложна задача“, сподели още звездата на българското кино и театър.

До каква степен разкривате и самата себе си чрез спектакъла „Променяне“? „Огромна! Това е най-голямата ми борба да открия себе си. Както казах това е много голямо предизвикателство за актьора, защото обикновено той има защитата на ролята и си казва „Това не съм аз!“ Моята огромна амбиция е да представя една актриса чрез себе си и това е най-голямото ми променяне. То предстои“, категорична е Йоана Буковска-Давидова.

Александър Гълъбов е създател на специалното приложение „Променяне”, чрез което зрителите могат да станат част от добавената реалност в спектакъла.

„Добавената реалност дава нови измерения, перспектива за изживяване на спектакъла. В определени моменти от спектакъла светват лампи, които индикират, че нещо се случва на телефоните. То не се случва през цялото време, само в определени моменти. Тогава зрителят е пряк участник със своя телефон. Може да сменя перспективата, може да изживее по свой начин дадения момент. За целта приложението комуникира и с екраните, които са зад актрисата. На тях се появяват изображения - те могат да са видео или графика, които се разпознават от приложението. Те показват определена случка, която може да е интерактивна, видео или 3 D”, обясни Гълъбов.

„Променяне“ е част от програмата на „Януари – фестивал на българската драматургия”, който започва на 11 януари и продължава до края на месеца в НДК. Това обяви по време на представянето на моноспектакъла на актрисата проф. Любомир Стойков.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още