Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Принц Уилям не одобрява космическия туризъм

Шоу

Принц Уилям не одобрява космическия туризъм

Снимка:

Принц Уилям се присъедини към призива на баща си за предприемане на действия срещу климатичните промени и призова "най-големите световни умове" да насочат вниманието си към спасяване на Земята, а не към космически пътешествия, предадоха АФП и Ройтерс.

Внукът на британската кралица Елизабет Втора хвърли ръкавицата към милиардерите, увлечени в надпреварата за космически туризъм.

В интервю за Би Би Си принц Уилям разкритикува Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън, които се състезават в изпращането на туристи в космоса.

„Имаме нужда някои от най-големите световни умове да се съсредоточат върху поправяне на тази планета, а не да се опитват да намерят следващо място, където да отидат и да заживеят", каза Уилям по отношение на космическата надпревара.

„Зелените" теми станаха приоритетни за британското кралско семейство и 39-годишният принц следва стъпките на покойния си дядо принц Филип и на баща си - престолонаследника Чарлз.

Синът на Елизабет Втора от десетилетия призовава за предприемане на действия срещу климатичните промени и за ограничаване на щетите, нанасяни на околната среда - доста преди тези проблеми да излязат на преден план в обществото.

Според Уилям баща му е изминал труден път в начинанието, с което се е заел, но е успял да постигне резултати. Той смята, че не трябва и трето поколение да се опитва да акцентира вниманието си върху климатичните изменения.

„За мен би било абсолютно бедствие, ако Джордж (бел.ред. най-голямото му дете) седи тук ... след около 30 години и пак повтаря същите неща, защото дотогава ще сме закъснели".

Както и принц Чарлз преди дни, принц Уилям заяви, че са необходими действия, а не само думи. Призивът си той отправи в навечерието на годишната конференция на ООН за климата, която ще започне на 31 октомври в шотландския град Глазгоу.

Младият принц учреди миналата година глобалната награда "Ъртшот", чиято цел е намиране на решения за най-наболелите проблеми с околната среда на планетата.

Ежегодно се раздават по пет премии по един милион британски лири за проекти в областите защита и възстановяване на природата, по-чист въздух, възстановяване на океаните, намаляване на отпадъците и климатични промени. В неделя на специална церемония предстои да бъдат обявени тазгодишните победители.  


Етикети принц Уилям

Топ новини

виж още

Актуална тема