Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Вечната дилема в модата „мини или макси“ – гореща тема на Академията за мода

Шоу

Вечната дилема в модата „мини или макси“ – гореща тема на Академията за мода

„В дамския дрескод има място за макси, за мини и за миди, стига да са налице красотата, удобството и най-важното – духът на времето“, категоричен е проф. Любомир Стойков

Успешно продължава новия социално-културен проект на Академията за мода - „Вечери на стила“. Той стартира миналия месец с незабравима вечер, с която бе отбелязан 90-годишния юбилей на световноизвестния италиански дизайнер Валентино.

Второто събитие от проекта отново успя да заинтригува и впечатли почитателите на модата. Вечерта на стила този път беше посветена на темата „Мини или макси?“ - една от вечните дилеми за дрескода на всяка жена.

И мини, и макси са класика, но всеки дизайнер, всяка модна къща, всяка жена имат своето верую по този въпрос.

Къде обаче е истината? Въпросът отправихме към председателя на Академията за мода проф. Любомир Стойков, който е имал честта да се докосне до най-емблематичните имена на световната модна сцена, познава в детайли историята на модата, а също така творческите писъци и революционни находки на дизайнерите през различните епохи.

„В съвременната визуална култура има място и за макси, и за мини, и за миди вариации в дамския дрескод, стига, разбира се, да са налице красотата, удобството и най-важното: духът на времето. Нека да разсеем една заблуда, че минимодата е нещо ново. Този стил не е изобретение на модерната епоха, тъй като примери за мини рокли и мини поли има още в петото хилядолетие преди Новата Ера. Но социалната и естетическата роля на мини полите особено властно изпъква в края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век. Не може да не обвържем появата на тази разкрепостена (и за мнозина пуритани - неморална) мода с женското бунтарство, бейби бума, сексуалната революция и не на последно място – борбата на жените за равноправие и ролята на минижупите като символ на феминизма и еманципацията. Отделна тема е, че във военни времена, икономически кризи и други социални катаклизми полите и роклите са се скъсявали поради материален и текстилен дефицит. Много голяма е ролята и заслугата за откриването и налагането на този стил на такива емблематични дизайнери като англичанката Мери Куант и французина Андре Куреж, както, разбира се, и на младежките субкултури и динамиката на улицата, на реалния живот. Всеизвестен е приносът за популяризирането на мини модата и на такива влиятелни дами като Джаки Кенеди, Бриджит Бардо, Туиги и много още други (у нас, например Лили Иванова). Не може да пропуснем остроумието на Уинстън Чърчил, който казва по адрес на оголените дамски колене, че „Никога в историята на модата с толкова малко материал не се е показвало толкова много!“. Ние, българите, може да се гордеем и с факта, че френският дизайнер Даниел Ещер (с български произход) има заслуга пък за възвръщането и налагането на макси стила през 70-те години в противовес на минимодата“, разказа специално за Tribune проф. Любомир Стойков.

Модният експерт напомни и една от своите шеговити дефиниции за модата, а именно „Късите поли винаги предлагат дълги възможности!“.

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

По време на събитието бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Аксел Харди, Албена Александрова, Радостина Илиева и Радослава Лазарова. Всяка една от тях представи оригиналния си прочит на тема „Мини или макси“ и спечели възхищението на публиката.

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

Водеща на събитието беше Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, която даде начало на изисканото парти в рокля на модния бранд „Блинк“ с дизайнер Радослава Лазарова. Топмоделът сияеше в тоалет в стил „Мерилин Монро“ с изящна комбинация от авторска дантела, коприна, глитер и френска дантела.

TribuneTribune

„Мадам Рошав“ и нейната дизайнерка Албена Александрова бяха подготвили аутфит специално за „Вечерта на стила“, в който посланието акцентуваше върху роклята като второто „Аз“ на всяка жена, без значение дали тя е мини или макси, екстравагантна или класическа, секси или срамежлива, официална или делова.

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

Ето какво споделиха пред Tribune едни от водещите дизайнери в България – Аксел Харди, Радослава Лазарова и Вяра Георгиева по време на вечерта на стила.

„Мини или макси, това наистина е една вечна дилема и един вечен въпрос, затова тази вечер аз ще представя и двете – и мини, и макси. Мисля, че всяка дама трябва сама да прецени според нейните физически данни или конкретен повод какво да избере. Всеки, на който му отива мини, може да се спре без никакви притеснения на тази дължина, но на който не му отива, по-добре да се насочи към макси. Тази дилема се решава и по този начин – всеки да направи една реална преценка за себе си“, заяви Аксел Харди.

„По-особеното при моите рокли, които представям тази вечер е, че са направени от правоъгълни парчета. Както в предишни мои колекции и тези творения са създадени без никакъв отпадък и с минимално изразходване на енергия, тоест те са екологични. Искам да покажа, че и мини, и максито могат да изглеждат прекрасно, изработени по този начин. Всеки сам за себе си трябва да размисли и да избере неговия вариант. Аз не бих препоръчала нито едното, нито другото, защото за мен това е един индивидуален избор“, смята дизайнерката.

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

„Вечерните тоалети сякаш е по-прието да бъдат макси, но могат разбира се да бъдат и мини, стига да са стилни и като кройка и материя да отговарят на събитието. И все пак според мен за вечерни събития по-подходящи са макси роклите. А в ежедневието, най-вече за младите хора, наистина е за предпочитане мини дължината, мини роклята, особено за летните месеци, когато настроението е по-фриволно. Един мини тоалет, една мини рокля винаги зарежда с настроение, както, който я носи, така и този, който гледа“, смее се Аксел Харди.

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

На въпрос с какво ще изненада почитателите си през следващите месеци, тя отговори така:

„Лятната колекция вече е готова и е на разположение на дамите. В нея може да намерите абсолютно всичко. Има и мини, и макси, дори и миди във всякакви форми и размери. Много богат избор! И всеки може сам да прецени - мини или макси. А пък ако му отиват и двете, най-добре е да има и от двете“.  

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

„Не мога да бъда категорична в отговора си - мини или макси, тъй като и в едното, и в другото има изключително голямо очарование. Неслучайно тази вечер аз ще покажа два аутфита, с които ще бъде облечена водещата „Мис Свят“ Вероника Стефанова, която е и лице на моя бранд и съм изключително горда от този факт. Първият тоалет, който ще представя, е мини, в стил Мерилин Монро, с дълбоко деколте. Роклята е изключително любопитна, полупрозрачна е, като съм акцентирала върху интересни форми. Тя е като живо цвете, което при движение на дамата си променя формите. Заложила съм на авторска дантела и на полупрозрачно наслагване на материи. Новото при мен е, че в тези два аутфита показвам малко повече блясък, който се нарича глитер, една материя, която е с вградени лъскави частици. Декорацията е с авторска дантела, която е мой запазен почерк, и е с флорални и барокови мотиви“, разкри по какъв начин е изработила своите творения дизайнерът Радослава Лазарова, която миналата година спечели „Златна игла 2021″ в категория „Дизайнер на годината“.

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

Макси роклята, която Ради Лазарова представи, също очарова гостите на събитието. Тоалетът е олицетворение на разкош, аристократичност и висша степен на елегантност. Тук вниманието приковава интригуващ корсет, който е полупрозрачен. Макси предложението на дизайнерката се отличава още с изключително интересна кройка и ръчно солиране.

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

„И в тази рокля присъства новата материя, която използвам и в мини тоалета, а именно глитер. Отново съм заложила на авторската дантела и бароковите мотиви. Новото, което прокарвам, е една тенденция, която ми е много любима. Вдъхновена е от аристократичните дами от миналото. Става въпрос за буфан ръкавите, които придават изключителна женственост и разкош. В моето творение те не са пришити за роклята и могат да се премахват или да се поставят по време на дадено събитие. По този начин дамата има възможност да експериментира със своята визия. Имаме голи рамене и кройка – А линия с катедрален шлейф, които допълнително подчертават женствеността, нежността и изтънчеността на жената, която носи тази рокля“, признава младата дизайнерка.

Академия за мода / Кирил АлександровАкадемия за мода / Кирил Александров

Ради Лазарова безсъмнение е един от майсторите на официалната мода в България. Изключително много дами, сред които  абитуриентки и бъдещи булки се доверяват на нейните съвети и избират нейните великолепни рокли за своя специален ден.

„Аз много обичам работата с моите клиенти. Много обичам булките, много обичам абитуриентките, много обичам всички дами, които искат да изглеждат незабравими, единствени и специални. Моята задача е с помощта на творчеството ми да разкрия техните най-красиви черти. Ето защо, винаги, когато се срещам с една дама и започвам работа по реализацията на нейния мечтан тоалет, провеждам предварителен разговор с нея относно нейните желания, виждания, това, на което иска да акцентираме, консултирам я за това - кое би било най-доброто за нейната фигура и по какъв начин мога да сбъдна нейната мечта! Всичко това се случва с много любов към професията, търпение и голяма доза творчески заряд“, споделя тя.

Ради Лазарова открехна завесата и за това с какво предстои да ни зарадва съвсем скоро:

„Започнала съм работа по новата ми сватбена колекция и затова тази вечер реших да акцентирам на новото, на бялото, защото бялото е символ на ново начало, на чистота, на прераждане. Сред проектите ми е и една колекция, която бих искала да е малко по-масова и достъпна. Аутфитите в нея да не бъдат ограничени за носене само на строго официални събития. Иска ми се дори в бизнес ежедневието си дамите да могат да експериментират със своята визия. Да притежават дизайнерска рокля, която да им носи удоволствие не само веднъж“, разкри талантливата дизайнерка.

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

„Моята лична истина и по мое мнение златна среда това ,разбира се, е миди, по средата. Това е дължината, която при всеки един повод може да бъде интерпретирана по един много адекватен начин, докато мини вариантът не винаги е най-удачното решение, зависи много от стайлинга, случая, дали събитието е през деня или вечер. Що се отнася до макси варианта, там също трябва да се внимава, защото не за всеки е подходящ. Миди дължините обаче, под и около коляното, винаги са една прекрасна златна среда, която е сигурна и винаги може да се заложи на нея“, каза от своя страна създателят и дизайнер на модния бранд FEDE Вяра Георгиева Лазарова.

След едногодишна пауза Вяра е заредена с нова енергия и работи върху нов проект.

„Подготвям нов проект под знака на Fede, но този път нещо по-арт, малко по-спокойно, по-меко. Наистина е свързано повече с изкуство, което е близко до сърцето ми. Вълнувам се много и се надявам скоро да си говорим и да мога да покажа първите творения в новата форма на Fede“, разкри тя.

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф

Вечерта на стила, посветена на темата „Мини или макси“, беше уважена от редица ярки представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят и бизнеса, сред които доц. д-р Ходор Факих, Павел Цветков, Ники Кънчев, Илиана Алипиева, Боряна Баташова, Саня Борисова, Мария Константинова, Александрина Янкова, Кирил Чалъков, Вяра Георгиева, Кристина Манолова, Ирина Гъркова, Ина Асса, Мира Бъчварова, Ирена Велковска, Кристина Несторова, Силвия Джагарова, Нина Никол – Хамилтън, Стела Йорданова, Диляна Матеева, Аксел Харди, Радостина Илиева, Радослава Лазарова, Виктория Стефан, Ирена Велковска, както и група от френски, американски и български студенти по моден дизайн, и други.

Академия за мода / ХайлайфАкадемия за мода / Хайлайф


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати