Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. За всички, които постят – златното меню на проф. Донка Байкова

Шоу

За всички, които постят – златното меню на проф. Донка Байкова

За всички, които постят – златното меню на проф. Донка Байкова - Tribune.bg
Снимка:

Петкратен режим на хранене, за да не сме гладни по време на пости

Честа грешка, която хората допускат при постенето, е наблягането на хляба, олиото, тестените изделия. Така в края на постите мнозина се озовават с няколко килограма отгоре. Ето защо ви предлагаме примерното меню на диетолога проф. Донка Байкова, което ще ви помогне да разнообразите някои вредни навици и да поддържате златната среда на здравословно и пълноценно хранене по време на пости. Без излишни рискове за здравето!

„Петкратен режим на хранене, за да не сте гладни, защото растителните храни са обемни, но и бързо напускат стомашночревния тракт и ситостта не е в онази добра, оптимална степен, каквато е по време на смесен модел на хранене. Чувствате се често пъти много гладни, наблягате на хляба и олиото, циганската баница, хляб и лютеница, хляб и маслини. И в края на поста се озовавате с няколко килограма отгоре“, обяснява проф. Донка Байкова в интервю за Tribune.bg.

Нейният съвет е да има максимално разнообразие, за да не изпадне организмът в дефицити по време на рисков сезон от годината, какъвто е зимата.

„По средата на поста християнската религия повелява да се консумира риба, тогава ще попълним дефицитите. Рибата като животинска храна има и достатъчно желязо и калций, и добър лесносмилаем протеин, и Омега 3 мастни киселини. Тях в растенията, ядките и семената ги има, но са под друга форма. И в бобовите ги има, разбира се. В рибата има и селен, тоест много антиоксиданти. Страхотно е да хапнем риба на Никулден“, казва проф. Байкова.

Примерно меню

Започваме с въглехидратна храна на закуска - пълнозърнести зърнени асортименти като зърнен микс от овесени ядки, ленено семе, сусамово семе, гарнирани с 20 грама семена слънчогледово семе. Или ядките на два ореха и един плод – ябълка.

„Обичайно смесваме зърнения микс с няколко лъжици кисело мляко, но в случая ще прибавим ядково мляко, направено от нас или соево мляко, както и оризово мляко. Можем да консумираме зърнения микс и с плодове, направени под форма на смути. Ще ги смесим и по този начин ябълката ще отиде към зърнената закуска“, поясни проф. Байкова.

Любителите на хляба могат да закусят две филии пълнозърнест хляб или хляб от лимец с лютеница. Тези, които си падат по сладкото, могат да консумират хляба с настъргана ябълка и канела.

В 10 и 16 часа се приемат плодове. Ако все пак сме гладни, можем да изядем отново една филийка пълнозърнест хляб с лютеница или 50 грама фурми, сухи кайсии, ошав, един банан или пък около 40-50 грама ядки.

Не се препоръчва по-голямо количество, защото ядките са висококалорийни, а ние искаме да разтоварваме организма.

На обяд се препоръчва бобова и зърнена храна в един прием, като бобът може да се замени с грах или леща. Ако бързаме, те могат да бъдат и от консерва. Зърнените храни, които можем да изберем са ориз, просо, елда или булгур. Менюто може да включва и зеленчукова гарнитура. Напитката е на плодово основа или пък можем да изядем за десерт един плод.

В някои от дните са позволени и картофи. Можем да си сготвим постен гювеч например.

Що се отнася до вечерята, всички правим една грешка – цял ден нищо не ядем, на вечеря ни пада пердето и започваме да се тъпчем. Тя трябва да бъде богата на зеленчуци и с по-малко въглехидрати“, съветва ни проф. Донка Байкова.

За да има все пак белтък и засищаща способност вечерята ни, можем да поръсим зеленчуците със сусамово, с тиквено или слънчогледово семе. Или пък да прибавим грах и бобова храна към тях. Можем да хапнем и две филийки пълнозърнест хляб с лютеница, маслини, авокадо или ядки.

„Разбира се, за да имаме усещане за ситост, зеленчуците могат да бъдат термично леко обработени. Могат да бъдат задушени или под формата на зеленчукова супа, която е много лека, но с една филийка хляб е изключително засищаща“, уверява ни проф. Донка Байкова.

Автор: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Роси Браво много добре подбрани за нас постещите продукти
26.11.2018 16:49 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.