Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Аврамчев: Има външна намеса, това е саботаж

Спорт

Аврамчев: Има външна намеса, това е саботаж

Аврамчев: Има външна намеса, това е саботаж - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев заподозря външна намеса от конкуренти от чужбина за положителните допинг проби на тримата плувни национали Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов по време на лагера на Белмекен през януари.

“За мен е външна намеса. Не допускаме, че някой вътре от състезателите може да извърши подобно нещо. Знаете, че на лагера на Белмекен имаше чужденци. Може би конкурент от друга страна. Климатът в отбора е добър, аз вярвам на тези момчета. Категорично изключвам вътре в националния отбор да има подобно нещо. Не вярвам някое другарче да сложи на друго забранено вещество. Няма как да има намеса от САЩ или Великобритания. За мен е мистерия. За това помолих момчетата да си помислят какво са правили между празниците – това може да е сложено целенасочено. Ако някой е сложил някаква добавка – знаете, че на барчетата пише едно, а вътре може да има друго. Да ги донесат и да се изследват”, заяви Аврамчев на пресконференция в Пресклуб “България” днес.

Дали е възможно някой друг да иска да заеме неговото място на поста във федерацията? Аврамчев не изключва и тази възможност:

“Всичко е възможно - обясних го и на момчетата, за съжаление те “горят”. Защото в тяхната проба са намерени тези вещества – ако е от замърсена добавка, или нещо – да пледираме да се отмени наказанието или да бъде намалено, но е малко вероятно. Готов съм да си поема вината. И всеки – доктор, треньор. Всички ще си поемат вината”, каза още президентът на родната централа.

“Цялата тази история e саботаж срещу мен и срещу националния отбор по плуване, тъй като на някои явно нашите успехи не са им по вкуса. Продължаме с разследването – откъде, как, защо, нямам обяснение. Нали не мислите, че някой от тук седящите ще вземе две хапчета и ще ги даде на тези състезатели. Престъпници ли сме? Отговорно мога да кажа, че не сме”, добави Аврамчев и посочи, че целият скандал ще се отрази много негативно на отбора, който се готви за Олимпийските игри в Токио по-късно през лятото.

“Болка ми е, защото дадохме възможност на забравени хора да излязат като скелети от гардероба. Нашите състезатели са сринати без да имат никаква вина, а очакване от тях след 5 месеца да имат силни резултати. Как от най-успешната федерация станахме най-лошата федерация. Вече не чета медии, защото всички знаещи и незнаещи започнаха да се упражняват върху нас. Преди една седмица какво говориха – отворете последното интервю да Йосиф. Той се отказа от Швейцария, за да плува при този треньор, да се готви при този доктор. Как плувците да мечтаят?”, коментира Аврамчев.

“Само преди по-малко от месец в тази зала със същите тези хора ние изпратихме 2020 г. като една от най-успешните за българското плуване. С хиляди рекорди, с три покрити “А” норматива за участие на Олимпийските игри, с няколко покрити “Б” норматива, всичко беше цветя и рози. Всички очаквахме да дойде Олимпиадата и да имаме достойно представяне на българските плувци. За пет дни от най-добрата федерация, от спорта с най-голяма развитие, с медали от европейски и световно първенство, всичките тези хора станахме злодеи, хора, които биха позволили да дават забранени стимуланти на свои състезатели. Как се стигна до това? Всички хора, които ни упрекват, от миналото, къде бяха те досега? Моят гръб е широк – аз мога да си отида и днес.“

„Фактологията е следната – за година и половина от 200 или 150 дадени проби, всички са отрицателни. Имаме три положителни проби и това е проблем. Хората, които отговарят за витамините, никога не са давали и никога няма да дават забранени стимуланти. Аз вярвам на нашите плувци, но вярвам и на доктора, и треньора. Няма ръководител, доктор или треньор, който да върви срещу състезателите. Проведохме разговор с момчетата, защото те започнаха да търсят вината в нас. Започнахме да си говорим чрез вас, медиите. Не може състезатели и плувци на българския национален отбор да говорят през медиите със своя треньор, своя доктор и с нас като ръководители. Нещата се изкривяват. Никога не сме си позволявали да даваме забранени средства. Никога тези момчета не са взимали този анабол, но фактът е друг – има три положителни проби. Извикахме вчера състезателите на разговор, защото на мен ми е обидно да си говорим през медиите. Максимално се опитахме да им обясним как са нещата. За съжаление тези момчета са “изгорели”. От федерацията ще опитаме да разберем откъде идват нещата, за да бъдат оневинени или наказанието да бъде по-малко. Няма федерация, която да върви срещу своите състезатели. Вярвам на тези момчета и не вярвам, че те умишлено са тръгнали срещу федерацията. Може би от шока, но искам да разберете, че нашият шок е не по-малък. В един момент пускам телевизора и ме изкарват най-големия манипулатор, измамник и т.н. Може ли президент на федерация да манипулира тези проби и да определя кой да ходи на допинг проби и кой не? Никога не съм го правил и никога няма да го правя. Не може бивши състезатели да се включват и да намесват предишния старши треньор и починали хора. Къде бяха те до неделя вечерта”, каза още Аврамчев.

Остро срещу ръководството на федерацията се изказаха бившите национални състезателки Нина Рангелова и Екатерина Аврамова, както и много други.

“В понеделник към 10 часа разбрах, че трима състезатели са положителни – знаех кои са имената. Но не можех да обявя имената преди Антидопинговата комисия да ги обяви. Аз спазвам правилата. От началото на месец януари са направени 2 допинг проби на Калоян Лефтеров и Йосиф Миладинов от WADA, които са отрицателни.”


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

сивата котка И как ще дири конкурент от друга държава в добавките на нашите плувци? Допускате чужденци в покоите на нашите?
27.02.2021 11:35 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети