Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. България благодари на своите нови джудо герои

Спорт

България благодари на своите нови джудо герои

Миналият уикенд беше исторически за българското джудо. За първи път страната ни прие Европейско първенство. Седемдесетото издание на големия форум събра у нас тежката артилерия на Стария континент и предложи много емоционални схватки на татамито, пише в свой коментар „boec.bg“

Жалко е, че много хора не оцениха колко голям шампионат се провежда в столичната „Арена Армеец“ и не дойдоха да подкрепят българските джудоки. Тези в залата обаче създадоха уникална атмосфера и събитието ще бъде помнено дълго. Дано след време отново имаме честта да домакинстваме на нещо подобно в този олимпийски спорт, но едва ли ще е скоро.

Нашите момчета и момичета се бориха като лъвове на татамито и създадоха куп сензации. А такива не липсваха във всички категории и в хода на турнира видяхме големи фаворити да губят още първите си срещи. Видяхме и новоизгряващи млади звезди, сред които беше българинът Марк Христов. Състезателят на столичния „Шун джудо“ успя да завоюва бронзов медал, макар фаворитите да не го слагаха в сметките.

Той обаче демонстрира страхони умения и окрилен от публиката си взе своето. По време на интервюто ми с него след последната му схвакта беше „нападнат“ от голяма група развълнувани деца. Всички те скандираха името му екзалтирани, пожелаха автографи и да се снимат с него. Именно в такива моменти осъзнаваме кое е най-важното в спорта. Малчуганите имаха своя нов герой и щяха да се върнат в понеделник в залата със силна мотивация – щом този 22-годишен батко може, значи и ние ще успеем.

Преди това Янислав Герчев постигна четири невероятни победи след златна оценка и спечели своя трети сребърен медал от Европейско. На финала силите не му стигнаха, защото десетте допълнителни минути само час по-рано го бяха изцедили напълно. Малцина биха издържали в подобен геройски мач и публиката оцени подобаващо успеха на Герчев.

Малшанс имаше Божидар Темелков, защото съдиите му отнеха вадзари, след което ходът на мача щеше да бъде съвсем друг. Другият ни джудист на 66-килограма пък Денислав Иванов постигна две страхотни победи и елиминира сребърния медалист от Олимпийските игри в Токио.

Ивайло Иванов излезе въпреки контузията и се бори мъжки, но липсата на тренировки и игрова практика оказаха влияние при него. Добри думи заслужават и Борис Георгиев, Костадин Цветанов, Ивайло Димитров, и Ашот Мартиросян. Тяхната игра беше достойна и със сигурност спечелиха много нови фенове с показаното в „Арена Армеец“.

При дамите бяхме представени от много млад и амбициозен състав. За повечето момичета това беше дебют на толкова голям форум за жени и те тепърва ще правят големи крачки в развитието си. Ивелина Илиева игра за първи път след голяма пауза, повеждайки след себе си Анастасия Балабан, Алекса Георгиева, Габриела Димитрова, Снежана Граматикова, Йоана Манова, Лидия Брънчева и Габриела Гигова. Със сигурност всички малки момичета в залата са пожелали и те някой ден да застанат под светлините на прожекторите като каките си от националния отбор.

Подобни големи форуми те зареждат с много позитивни емоции. Българският дух в залата и успехите вдъхват кураж на всички, че макар и малка нашата страна винаги е била готова на подвизи. По нищо не отстъпваме на останалите държави в Европа, а сега състезателите ще бъдат още по-вдъхновени за Световното първенство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети