Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Българският делегат Михаил Башев и хандбала – любов по наследство

Спорт

Българският делегат Михаил Башев и хандбала – любов по наследство

Дори раждането на едно от децата му е свързано с любимия спорт

Любовта на Михаил Башев към хандбала е по наследство. Баща му Иван е бил национален състезател и международен съдия с редица срещи за Европейската и Световната федерация. От тази година пък брат му Нено, който е съдия, е в двойка с Кристина Блажева. Двамата вече са кандидати да свирят мачове под шапката на Европейската хандбална федерация.

Башев е делегат на Световната и на Европейската централи. България има още трима делегати на Европейската федерация - Росица Динкова, Делян Генчев и Андрей Андреев, като Росица е и на Световната.

Михаил участва дейно в организацията на Световната купа по хандбал за мъже във Варна, като два пъти на ден сяда на делегатската маса.

„Определено бих могъл да кажа, че организационно постигнахме едно много сериозно ниво, което се отчете и от Световната федерация – настаняването в хотелите, залата, атмосферата наистина са на много много добро ниво. Надяваме се това да не бъде последното домакинство, на което ще ни дадат шанс да се изявим и занапред да има още много“, казва Башев.

За пореден път турнир във Варна се използва за експерименти и нововъведения.

В Световната федерация по принцип сме трима делегати, един официален и двама технически. В момента тук се прилага нов метод, експериментира се, за да се намери оптимален вариант за нашата работа. Малко по-странно ни е, но все пак е интересно“, разказва Михаил.

Той става делегат след курс, организиран по време на първата Световна купа, която България приема – през 2017 г. в Габрово и Велико Търново.

Повечето делегати са бивши съдии. Голяма част от тях и на Международната федерация. Месец, след като минах курса имах шанс да представлявам България на Световно първенство за младежи под 21 години в Алжир. За кратък период натрупах доста срещи, към момента имам 2 Световни за мъже, като тази година имах удоволствието на финалния ден да имам мачове за пето, шесто, седмо и осмо място в Швеция. Имам финал на Световното клубно първенство 2022 година, финал за подрастващи, Шампионска лига – мъже в Европейската федерация“, казва Башев.

Той държи изключително много да благодари на съпругата си Стела и на децата си Иван и Антония, че го подкрепят и търпят, защото работата му е свързана с много пътувания и чести отсъствия от къщи. Дори раждането на едно децата му е свързано с хандбала.

Определено най-запомнящото беше, когато, докато бях на Световното първенство за младежи до 21 години през 2019 г. в Испания, първо получих финала, с което много се гордея, второ по време на самото състезание, десетина минути преди четвъртфиналните срещи разбрах, че ми се е родила дъщеря. Това нито аз, нито жена ми някога ще го забравим. Честно казано бях доста притеснен в началото, защото концентрацията ми падна много и се премести в съвсем различна сфера, но и на двата четвъртфинала, на които бях делегат се представих отлично“, споделя личната си история Михаил.

Той определя нововъведенията в хандбала като положителни.

„Всички промени в правилата, които се правят в годините, напоследък доста често, са с цел, от една страна изчистване на играта, от друга за подобряване бързината и атрактивността. Тенденциите, които се налагат главно от Световната федерация са и за изчистване на играта, така че искрено се надявам и по нашите терени в България лека полека да видим тази тенденция към изчистване, към атрактивност, към бързи отигравания“, казва българинът.

Следващата цел на Михаил Башев е да бъде делегат на Олимпийски игри. Още догодина в Париж.

„От стъпките, които правя, би трябвало това да е следващата“, откровен е Башев. Той споделя и виждането си за състоянието на българския хандбал.

За жалост няма достатъчен интерес към нашия спорт. Но има светлина в тунела. Лично аз изключително много се радвам и вътрешното удовлетворение ми е страхотно, когато отивам на турнир по мини хандбал. Когато видя всички тези малки дечица с усмивките, с наградите, с медалите. Там е истинската любов, там се заражда. Оттам нататък, ако успеем да съхраним поне малка част от тази искрица в нас, ще бъде прекрасно“, завършва Михаил.

Днес е почивен ден на Световната купа по хандбал във Варна. В събота (29 април) са полуфиналите за разпределение на медалите, 5-8-о и 9-12-о място. От 18.15 часа България среща Куба в битка за мача за купата, а от 20.30 часа един срещу друг се изправят Индия и Кипър. Програмата за деня стартира в 9.15 ч със срещата Малта – Молдова. Следват Гватемала – Азербайджан в 11.30, Андора – Австралия в 13.45 и Великобритания – Нигерия в 16 часа.

Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

Всички мачове от турнира се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а повечето срещи може да гледате в каналите на телевизия B1B.BOX.

Входът е свободен.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети хандбал, Варна
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети