Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Борислав Михайлов: Няма да намразя ЦСКА заради издигането на Бербатов!

Спорт

Борислав Михайлов: Няма да намразя ЦСКА заради издигането на Бербатов!

Борислав Михайлов: Няма да намразя ЦСКА заради издигането на Бербатов! - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на БФС Борислав Михайлов предпочита действията пред думите.

Той направи коментар по актуални въпроси от футбола преди конгреса на 12 октомври.

- Г-н Михайлов, как си обяснявате постоянните скандали в българския футбол?

-Аз не виждам толкова скандали. Това че на някой мач, както каза и президентът на Локомотив София Иван Василев, феновете са по-темпераментни, е нещо нормално. Търсенето на проблеми извън футбола, например в съдии, охрана и публика не е толкова важно.

- Намират ли отражение скандалите в политиката върху футбола?
-Не, според мен между двете няма нищо общо. Политиката и футбола са две коренно различни неща. Дори и да има някакви моментни съвпадения, те не са пример, който се отнася от едната сфера към другата.

-Защо българското общество е толкова разделено?
-За това трябва да се направи много дълбок анализ, защото според мен разделението е във всички сфери на обществото. Дори по време на пандемия се измислят нови думи като „антиваксъри“. Противодейства се дори на здравето, да не говорим за икономика и други сектори. Футболът е най-вече здраве и развлечение. Не би трябвало да има разделение.

-Когато говорим за здраве, държавата затвори за публика „София оупън“ и мачовете на младежките волейболни национали. Очаквате ли нормалното провеждане на конгреса в ситуация на ковид пандемия?
- Нормално провеждане на конгрес в такава ситуация е много трудно да се каже. Това е въпрос на организация. БФС е най-голямата спортна организация с над 550 делегата, отделно на конгреса ще присъстват гости и администрация. Ще направим провеждането на конгреса най-вече здравословно за участниците, въпреки че това не е от нашата компетенция. Но така или иначе към момента заповедта на здравния министър забранява събиране на повече от 30 души в закрити помещения, но има и друга заповед, която дава възможност за провеждане на мероприятия, но с множество изисквания. Ще организираме конгреса и ще изпълним задължението си по закон.

-Гледахте ли „вечното дерби“ Левски-ЦСКА?
-Да, и атмосферата много ми хареса, напомни ми за времената, в които и аз съм играл в това дерби.

-Какво се промени във футбола в сравнение с преди 30 години?
-Очевидно е наличието на много чужденци и в двата отбора. Независимо, че мачът в неделя се проведе в условия на пандемия, на трибуните имаше много хора и имаше настроение.

-ЦСКА номинира Димитър Бербатов за президент на БФС, а публиката на „червените“ скандираше обидни думи по Ваш адрес по време на мача с Левски. Как възприемате тази ситуация?

-Това не е никаква ситуация. Нормално е ЦСКА да издигне Бербатов. Но подобно отношение към нито един президент на клуб, особено към мен, не е нормално, защото аз съм помагал на ЦСКА многократно пред УЕФА, както съм го правил и за други отбори. Каквото и да правят феновете, това няма нищо общо с конгреса. Не съм обиден на феновете на ЦСКА. Всеки има право да поддържа когото си поиска, но не по този начин. В много други държави никой не се занимава с президента на футболния съюз и дори не му знаят имената. Тук в България болните проблеми се пренасят върху здравата глава.

- Негативната оценка на ЦСКА към Вас, ще промени ли отношение Ви към „червените“?
- Не, в никакъв случай. Аз винаги съм уважавал ЦСКА. Гледал съм много мачове на ЦСКА, имам много приятели от клуба, дори и роднини. Приятели сме с големи футболисти като Джони Велинов, Емо Костадинов и много други. По никакъв начин няма да променя отношение си към ЦСКА. Такова е времето, такива са отношенията между хората, както казвате за разделението в обществото. В България отношението на феновете е различно към определен вид ръководители и тяхното ниво.

- Множество футболни деятели призовават за повече българи в отборите от родното първенство. Вие като президент на БФС може ли да призовете клубните шефове да не купуват толкова много чужденци?

- Не казвам, че има много чужденци, а само направих паралел със ситуацията отпреди 30 години. Тогава просто нямаше чужденци и това е огромната разлика днес. Професионалните клубове са акционерни дружества със собствен бюджет, ръководство и цели. Ние сме се опитвали по много начини да ги накараме да използват повече българи. Настоявахме поне двама млади българи да започват мачовете, а те ги сменяха още в първите минути. България е в Европейския съюз и няма как използването на чужденци в нашите клубове да бъде забранено, защото всеки отбор може да играе дори с 11 румънци. И това няма да бъде нарушение в нито една държава от ЕС. Всеки клуб решава колко чужденци ще използва. Но виждате един отбор като Славия се представя на много високо ниво предимно с български момчета. Това е добър пример. Левски и Локомотив София също дават шанс на много българи. Това е бъдещето. За да има повече фенове на мачовете ще е по-добре да виждат в игра повече юноши на техните клубове. Но всичко зависи от качеството на играчите и целите на самия клуб.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети