Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Борислав Михайлов: Търсете отговорност от организатора на протеста, кмета, който го разреши и подстрекателите

Спорт

Борислав Михайлов: Търсете отговорност от организатора на протеста, кмета, който го разреши и подстрекателите

Борислав Михайлов: Търсете отговорност от организатора на протеста, кмета, който го разреши и подстрекателите - Tribune.bg
Снимка:

„БФС е направила всичко възможно да бъдат предотвратени всички ексцесии, не може да ни бъде търсена отговорност за това, което се случи извън стадиона. Трябва да се търси от организатора на протеста и от институцията, което е позволила неговото провеждане, въпреки всички сигнали за масови безредици, както и от провокаторите, които публично подстрекаваха футболните фенове. И от хората, които са платили на тези провокатори“.

Това заяви президентът на БФС Борислав Михайлов на изслушването си по време на заседанието на парламентарната комисия по младежта и спорта. Михайлов беше привикан от депутатите да даде обяснение за безпрецедентната кървава улична война в центъра на София по време на мача с Унгария.

„Името на организатора вече е публично известно, ясно може да се види кой подстрекава, а присъствието на платени провокатори беше потвърдено. Аз и БФС не можем да сме изкупителна жертва, че някой е организирал протест, за да ни прехвърли вината“, твърди той.

Организаторът на кървавия протест се оказа човек на Бербатов, Терзиев ще го съди за 42 000 лв.

Депутатът Красен Кралев коментира, че събитията от четвъртък вечерта могат да бъдат наричани всичко друго, но не и мирен протест.

„Според едни анализатори, този протест не е замислян да е мирен. Според други, ескалацията е породена от решението мачът да се проведе при закрити врати. Какво стана при закрити врати – видяхме. Какво щеше да се случи с публика на стадиона, можем само да гадаем. Моят въпрос е съвсем конкретен – всички депутати питаме от дни: С каква информация относно планираните действия на протестиращите разполагахте, преди да информирате УЕФА за предстоящите протести?“, попита Кралев.

„Вие пишете за планирани действия на стадиона срещу протоколите и регулациите на УЕФА, които могат да доведат до санкции за БФС и националния отбор. Но никъде не става ясно какви са тези действия, които налагат затварянето на стадиона“, подчерта бившият спортен министър.

От БФС отговориха, че на 24 октомври са били информирани за възможни протестни действия, включително издигане на расистки и други забранени символи, които да доведат до наказания. „На следващия ден официално бяхме информирани с официално писмо за възможни мероприятия и информирахме УЕФА. От общината казаха, че няма заявен при тях протест. На 27 октомври информирахме полицията, че започваме организация за провеждане на футболната среща и са нужни действия за опазване на живота и здравето за зрителите, които ще я посетят“, обясни изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов.

Последвали нови писма и препоръки за изместване на срещата в друго населено място, решение да не се продават билети и връщането ѝ в София в крайна сметка.

Иван Ченчев от БСП поиска отговор имало ли е политически натиск върху ръководството на футболния съюз. „Как в последния момент МВР разбира, че протестът е разрешен, със заповед на кмета на София?“, попита той.

„Според мен натискът не е очевиден, нито някой се е обръщал директно, но отказа на два стадиона… Това е…“, каза Михайлов.

„Ако смятате, че вие сте изкупителна жертва, кой според вас носи отговорност за безпрецедентната ситуация в четвъртък?“, попита Кралев.

„Аз съм изкупителна жертва от много месеци и години, заради една група хора, които искат да станат шефове във футболния съюз. Това е вече от две години и половина. Не са спирали, подбуждат непрекъснато. Има и други хора, които са зад тях и ги финансират“, твърди Борислав Михайлов.

Кристина Петкова от ПП/ДБ попита имат ли в БФС доказателства за твърденията си, че протестът е бил платен. „От кого, с каква цел? Сезирали ли сте органите на реда и прокуратурата? Защо е толкова хубаво човек да е шеф на БФС, за да казвате, че хора искат да бъдат“, попита тя, но Михайлов изрази надежда, че разследващите органи ще го разкрият.

Ченчев попита спазил ли е кметът на София Васил Терзиев процедурата по разрешаване на протеста и носи ли отговорност за това. „Това бяха батални сцени и еманация на натрупаното напрежение“, каза той. Представител на Общината отговори, че подобни протести имат изцяло уведомителен режим, което обаче не отговаря съвсем на истината, тъй като в миналото е имало случаи, при които Йорданка Фандъкова е отказвала разрешение – например за провеждането на Луков марш.

„Другата седмица ще успокоя всички граждани“, заяви президентът на БФС Михайлов след неколкократни въпроси от депутати относно неговата оставка. Той допълни, че в понеделник ще се проведе извънредния Изпълком, на който се очаква да бъде свикан изборен конгрес на БФС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети