Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Четири български лодки на Световната купа по гребане в Пловдив

Спорт

Четири български лодки на Световната купа по гребане в Пловдив

Контузия извади европейския шампион Борис Йотов от състезанието

България ще участва с четири лодки на Световната купа по гребане, която ще се проведе в Пловдив от 10 до 12 май. В стартовете ще ни представляват Кристиан Василев и европейската шампионка за жени до 23 години Десислава Георгиева на скиф, както и двойките скул Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/Георги Чавдарски. От състезанието заради контузия обаче отпада европейският шампион и бронзов медалист от Световно първенство за младежи Борис Йотов, който през миналата година участва на шампионата на планетата в Пловдив в двойка скул с Кристиан Василев.

„Изминаха 3-4 доста тежки години на смяна на поколенията в нашия спорт. През това време стремежът ни бе по-голям брой състезатели да навлязат при мъжете и жените. Резултатите са добри – имаме голяма група юноши и девойки, които навлязоха в младежката възрастова група. Имаме балкански шампиони, имаме бронзови медали от световни първенства. Стратегията ни е тази силна група да е готова за участие в олимпийски игри. В момента разчитаме най-много на Кристан Василев и Десислава Георгиева и вярваме, че през тази година можем да имаме поне една олимпийска квота”, заяви президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Той благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата към неговия спорт и отбеляза, че през тази година федерацията получава и 20 000 лв. за развитие на гребане за хора с увреждания.

„С удовлетворение мога да кажа, че с Министерството на спорта и с министър Кралев говорим на един и същи език и получаваме солидна подкрепа. Вече имаме и „острие” в гребането за параспортисти. Това е Илиян Младенов, който се готви услено за големи състезания”, каза Нейков.

До момента за Световната купа са акредитирани 650 гребци, като най-голяма е китайската група, която наброява 100 човека и пристига в Пловдив на 22 април. Очакват се още заявките на Русия и няколко по-малки федерации, съобщи председателят на организационния комитет Иван Попов. Общо в Пловдив ще пристигнат около 1200 чужденци - треньори, медицински персонал и ръководители на делегации.

“От 2011 година сме провели 10 големи първенства по гребане и кану-каяк. Община Пловдив има необходимия опит, за да проведе състезание на най-високо ниво. Методично инвестираме през годините в канала и съоръженията около него. Убедени сме в ефективността на вложенията. По данни на Световната здравна организация всеки лев инвестиция носи възвращаемост от 7 лева. Става дума не само за големия спорт и местната икономика, а за масовия спорт и комплексен социален и здравен ефект”, каза-заместник кметът на Пловдив Георги Титюков. Той прогнозира, че до 2 години ще бъде готов и вторият гребен канал, като част от екопарк “Марица”.

Целта е Пловдив отново да стане домакин на супер състезания по гребане. Дотогава градът ще кандидатства за 3 по-малки първенства: 2021 година - Световно първенство за юноши и девойки , 2022 година – Световно първенство за младежи до 23 години и 2023 година кръг от Световната купа.

“Реално първото суперсъстезание, което можем да спечелим е 2024 година, но още няма определена дата за кандидатстване за него. На 15 май ще внесем документите за кандидатстване на трите по-малки първенства,” поясни Иван Попов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети България

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети