Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Джокович детронира Надал и е на финал в Париж

Спорт

Джокович детронира Надал и е на финал в Париж

Джокович детронира Надал и е на финал в Париж - Tribune.bg

Новак Джокович е вторият финалист на Ролан Гарос.

Световният №1 сътвори нещо, което се бе случвало само два пъти в историята – да победи Рафаел Надал на турнира, на който испанецът е 13-кратен шампион. Двубоят в петък вечер определено ще остане в историята с качеството, което ни предложиха двамата, а и с безпрецедентното решение на френските власти да отменят вечерния час за зрителите по трибуните, за да могат да изгледат мача до края му.

Двубой №58 от съперничеството между двамата определено не разочарова като премина през много обрати и инфарктни моменти като в крайна сметка успехът на сърбина изглежда закономерен, тъй като след първия сет той определено бе по-идейният, по-свежият и по-добрият на корта. Всъщност двубоят започна с пет загубени гейма от страна на световния №1, но още до края на сета той съумя да повиши нивото си и да демонстрира, че мачът изобщо няма да е лесен за съперника му. Само преди няколко месеца Надал не даде шансове на Джокович на финала през 2020-а, но сега ситуацията бе много по-различна. Постепенно сърбинът заигра прекрасно на ретур и сервисът на испанеца не носеше бързите точки, които до голяма степен решиха в негова полза последните им пет мача на червено. Той успяваше и все по-често да вкара Надал в бекхенд ъгъла, откъдето Матадора не се чувстваше комфортно. Всичко това доведе до общо седем пробива в следващите три сета. Най-драматичен, а и най-стойностен като ниво на тениса, беше третият сет, продължил над час и половина и завършил с тайбрек.

В четвъртата част Рафа стартира с пробив, но от 0-2 Джокович спечели шест поредни гейма и така нанесе едва третата загуба на Надал на Ролан Гарос като досегашните бяха от него през 2015-а и от Робин Сьодерлинг през 2009-а. Така четири години по-късно Париж ще има нов шампион, който ще бъде определен от финала между Джокович и Стефанос Циципас. До момента двамата имат 7 мача помежду си като сърбинът е спечелил 5, включително и трите им на клей. Миналата година двамата играха на полуфинал, когато Ноле триумфира в пет сета. Успех сега ще означава 19-а титла от Големия шлем за него и доближаване само на една от рекорда на Надал и Роджър Федерер. Това ще бъде негов 29-и „мейджър“ финал и шести в Париж, колкото има и Бьорн Борг.

„Това е един от най-великите мачове, които съм изиграл тук, може би най-великият. Атмосферата беше невероятна. Не знам дали някога съм чувствал толкова енергия от публиката по трибуните. Да играеш срещу Рафа на този корт, на тази настилка е най-големият тест“, каза победителят веднага след успеха си.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети