Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Ивет Лалова беше определена за Атлет номер едно на България за 2019 г.

Спорт

Ивет Лалова беше определена за Атлет номер едно на България за 2019 г.

Министър Красен Кралев получи плакет от Балканската асоциация на атлетическите федерации

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи приза за атлет номер едно на България на Ивет Лалова. Спринтьорката беше отличена в традиционната анкета на списание „Атлетика”. Лалова за пети път печели в допитването. Ивет заслужи признанието за номер едно за 2019 г. след успешен летен сезон, в който покри нормативите на 100 м (11.08 сек) и 200 м (22.45 сек) за Олимпийските игри в Токио 2020. Тя ще участва за пети път на най-големия спортен форум. Лалова успя да влезе и във финала на 200 м по време на Световното първенство в Доха, Катар.

 „Ако нямаш добра атлетика, няма и спорт. Имаме таланти, имаме и легенди. Талантите се учат от легендите. Легендите ни държат винаги едно високо ниво. Излишно е да казвам колко е значима Ивет за световната атлетика, не само за българската. Не, че в България не я обичат, не че в България стотици млади хора и деца не искат да ѝ подражават. Но когато видиш, че на едно Световно първенство по време на официалния обяд с представители на всички атлетически федерации, тя беше единственият действащ атлет, който беше поканен на този обяд и единственият човек, който сър Коу поздрави и се обърна официално към него от всички присъстващи, няма как да не се гордеем, че имаме такъв сънародник и толкова значима фигура в световната атлетика”, каза при награждаването министър Кралев. Ивет Лалова беше избирана за номер едно у нас и през 2004, 2005, 2008 и 2012 г.

 В своето изказване, след като получи наградата Лалова благодари на министър Красен Кралев за помощта, която ММС оказва на целия български спорт. „Много често ми се случва да се гордея, когато излизам в чужбина и казвам какви зали и какви писти имаме и какво се прави за целия наш спорт в България”, каза пред присъстващите Ивет Лалова.

Втора в анкетата с 261 т. се нареди Радослава Мавродиева, която стана европейска шампионка в тласкането на гюле на шампионата в зала през март. Трета с 245 т. е Мирела Демирева. Сребърната медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. успя да покрие норматив и за Токио 2020. Четвърти в допитването с 219 т. остана Тихомир Иванов.

Министър Красен Кралев акцентира върху добрите резултати, които постигнаха младите атлети през 2019 г. Валентин Андреев и Александра Начева заеха пето и шесто място в класацията. Андреев донесе златен медал за България на европейския олимпийски младежки фестивал и оглави световната ранглиста на чук за юноши под 18 години. По време на днешната церемония той беше определен за изгряваща звезда на българската атлетика. „През изминалата година направихме така, че да има повече възможности за подготовка на нашите лекоатлети. Реновирахме залата в Добрич, реконструирахме и закритата писта в Кюстендил. Знаете, че добричката писта, която е втората кръгова писта в България, е от изключително значение за българската лека атлетика, защото е трудно на състезателите от Източна България да намерят подходяща писта за тренировки през зимата. Не съм се отказал от мечтата си до края на мандата да започне реконструкцията на стадион „Академик”. Не съм забравил това обещание, работим и дано тази година да подсигурим необходимите средства, за да започне ремонтът, защото по този начин смятам, че ще изградим един прекрасен комплекс около „Асикс Арена”, който да бъде истинският дом на българската лека атлетика”, обяви министър Кралев.

 В приветствието си към състезателите министърът на младежта и спорта отбеляза важността на идващата 2020 г.. „Следващата година е по-особена. Тя ще мине под знака на Олимпийските игри. Пожелавам на всички да реализират целите и мечтите си и да защитят достойно честта на България, както винаги са го правили. Не забравяйте да обръщате внимание на децата, както повечето от вас правят, защото имаме нужда от идоли, модели на подражание, а вие сте правилните хора, които трябва да следват”, каза Кралев.

Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) и на Балканската асоциация на атлетическите федерации (БААФ) Добромир Карамаринов връчи почетен плакет на спортния министър за приноса му в развитието на атлетиката в Балканския регион. „Г-н Кралев познава ключовите фигури на БААФ, с някои от тях говори на техния език, което го прави обичан от моите колеги в централата. Благодаря му, че използва Балканите като пример за всички с общите домакинства на състезания в други спортове, а и за съпричастността, която показва към леката атлетика. Искам да благодаря и на Антон Бонов, който вече 19 години полага усилия за организирането на анкетата за Атлет номер едно на България”, заяви Карамаринов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети