Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев дари купа на Илия Чубриков на Музея на спорта

Спорт

Кралев дари купа на Илия Чубриков на Музея на спорта

Кралев дари купа на Илия Чубриков на Музея на спорта - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев дари купа на легендата в българския автомобилен спорт Илия Чубриков на Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“. Отличието е спечелено през 1983 г., когато Чубриков заема първо място в Рали „Гюнайдън“ в Истанбул и е една малка част от неговите успехи. Нашият пилот триумфира още 2 пъти в турската столица – през  1978 и 1981 г. 

Заради безспорния му принос към развитието на българския спорт легендарният Илия Чубриков, който ни напусна през декември миналата година, бе удостоен с „Венец на победителя“ от министър Кралев.  Най-високото държавно отличие бе връчено на неговата съпругата Виолета Стоянова и неговата внучка Карина Чубрикова по време на церемонията „Нощта на шампионите“, организирана от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. В знак на благодарност двете предоставиха купата, спечелена на Рали „Гюнайдън“ на спортния министър, който гарантира нейното запазване в Музея на спорта.

„Илия Чубриков беше голяма личност. Като дете съм бил свидетел на великата му победа на Рали „Златния Пясъци“ през 1971 с българския Булгаралпин. Тогава България произвеждаше може би най-класния спортен автомобил в Източна Европа. Тази негова купа ще бъде съхранена за идните поколения“, заяви министър Кралев.

В своята кариера на състезател Чубриков има над 160 участия в автомобилни и над 50 в мотоциклетни състезания. Победител в 19 международни надпревари и още над 30 подиумни класирания в различни дисциплини. През 1971 година Илия Чубриков печели първото Рали “Златни пясъци” - сега рали “България” и в продължение на 36 години беше единственият роден състезател с подобно постижение. До началото на 90-те години той беше в челото на най-добрите 20 пилоти в света на FIA с приоритет А в Световния рали шампионат. Носител е на два призови плакета за Топ 3 от FIA през 1989 и 1990 година. Богатата му колекция от отличия включва успехи в престижни и трудни състезания - Рали “Руска зима”, Рали “Средиземно море”, Рали “Трансбалкания”, Рали “Вида”, Рали “Хеброс”, Рали “Стари столици”, Рали “Сливен”, Рали “Гюнайдън” в Истанбул и много други.

Успехите на Илия Чубриков бяха причината концернът “Рено” да дойде у нас и да започне производството на автомобилите  Булгаррено 8 и 10, и спортния Булгаралпин А 110 в Пловдив през 1967 г.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Браво ! пРезидентът стана за РЕЗИЛ за пореден , но не последен път ! След като навърши 85 години на 8 януари, правителството предложи великия автомобилен състезател за най-високото държавно отличие, но Радев и администрацията му отхвърлиха това предложение без особени аргументи.

Решението на "Дондуков" 2 огорчи сериозно Илия Чубриков както и колегите му в автомобилния спорт, тъй като той е един от най-великите български пилоти в цялата история на автомобилизма в България"
Чест прави на министър Кралев и екипа му , че не споменаха този СРАМЕН ФАКТ !
25.01.2021 17:15 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети