Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев: Sofia Open 2020 е пример за това как трябва да се провежда състезание по време на пандемия

Спорт

Кралев: Sofia Open 2020 е пример за това как трябва да се провежда състезание по време на пандемия

Кралев: Sofia Open 2020 е пример за това как трябва да се провежда състезание по време на пандемия - Tribune.bg
Снимка:

„Публиката в тениса е коренно различна от тази в другите спортни мероприятия. Има изключителна дисциплина и ред. В зала с 12 000 места има 1500 души, което е предостатъчно. Няма викане, няма емоции. Докато протича разиграването по традиция се пази пълна тишина, при края на разиграването се ръкопляска. Този турнир може да бъде показван като пример за това как трябва да бъде провеждано едно състезание, как трябва да се държи публиката. Когато дойде моментът, в който ние ще отворим наново състезанията за публиката, ще настоявам да следваме този протокол и този модел на организиране. Смятам, че практикуването на спорт и ходенето на спортни състезания изключително много помага за преодоляването на стреса от пандемията“, заяви спортният министър в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Под контрола на Министерството на младежта и спорта и съгласувано с Министерството на здравеопазването всяка федерация разработи протоколи за участие в първенствата както за спортистите, така и за публиката. За съжаление по време на футболни срещи част от феновете не оправдаха доверието, което им беше гласувано и се стигна до затваряне и забрана за провеждане на състезания пред публика.

„Когато мерките се спазват, те са абсолютно достатъчни, за да минимизират риска от зараза както сред състезателите, така и сред публиката. Когато започне да се хитрува типично по български и да се избягва спазването на мерките, се стига до забрана на публиката. Видяхме, че УЕФА също наложи санкция за неспазване на противоепидемичните мерки в Евротурните“, допълни Кралев.

Красен Кралев коментира темата за спорта по време на пандемията, която се отрази в голяма степен на спортните среди. В световен мащаб се отмениха най-големите спортни събития - Олимпийските игри в Токио и Европейското първенство по футбол, което доведе до милиарди загуба.

“Спортният сектор е един от най-засегнатите по време на пандемията, особено това се касае за големите спортни състезания. Ситуацията в целия свят е изключително сериозна и тежка. Ние направихме всичко възможно българският спорт да бъде съхранен и запазен през това време. Първи затегнахме мерките, първи ги освободихме. Това според мен е правилното решение, защото минимизира икономическите щети от пандемията, включително и в спорта“, посочи той.

В България спортът беше един от най-засегнатите сектори - реално бяха спрени както всички спортни мероприятия, така и тренировките на спортистите за 45 дни, но след това направихме всичко възможно да обезпечим финансово дейността на федерациите и елитните спортисти.

„Това, което направихме, беше да съхраним бюджета на спортните федерации, за да могат спестените средства от участията в международните състезания да бъдат инвестирани в подготовката на нашите спортисти. Увеличихме с 30 % бюджета на спортните клубове, за да могат и те да си помогнат, защото след като затворихме спортните дейности за известно време, те инкасираха доста сериозни загуби“, допълни още министър Кралев.

За 2020 г. ММС отпуска допълнителни близо 2 млн. лева за 889 спортни клубове в 50 вида спорт. За 2021 г. е предвидено двойно по-голямо финансиране – близо 13 млн. лева.

„Смятаме, че това е правилното решение. Това ще бъде политиката ни и в следващите години – да се дават повече пари на клубовете, защото там е мястото, където се работи с подрастващите, където се работи и за елитен, и за масов спорт“, каза министър Кралев. Федерациите в по-голямата си част, особено елитните, са напълно задоволени откъм бюджет и имат пълна обезпеченост да се справят с нуждите си.

„Част от допълнителните средства през следващата година ще влязат от Спортния тотализатор. Нашият бюджет е функция и на оборотите на БСТ. Ние сме може би единственото министерство, което в голяма част само си изкарва парите. Тотото дава около 30 млн. лева от бюджета на министерството по принцип. За следващата година сме заложили повече средства. При очакван обем на оборота на Спортния тотализатор около 400 млн. лева, ще има допълнително очисления към бюджета, но тези средства, които ще влязат ще могат да се ползват едва след като този оборот бъде изпълнен. Тоест във втората половина на годината ще очакваме допълнителни приходи в бюджета“, обясни спортният министър.

Министърът на младежта и спорта коментира и успешното развитие на спортната инфраструктура в страната.

„През последните 30 години правителствата на г-н Борисов са единствените, които са извършили сериозна инвестиция в областта на спорта. Само за последните 6 години, откакто аз съм министър сме инвестирали над 17 млн. в обновяването на 64 спортни обекта. До края на годината ще инвестираме и ще се проведат обществени поръчки за още 7 млн. лева за 20 спортни обекта и така ще станат 84 спортни обекта, които са били реконструирани. От тях са много стадиони, писти, закрити зали, зали по бокс, борба, вдигане на тежести. Отделно имаме над 30 млн. лева инвестирани в подобряването на инфраструктурата на двете държавни дружества, които менажират спортните бази - „Национална спортна база“ и „Академика“, като най-големите проекти и най-много средства отидоха в тоталното реставриране на Зимния дворец и на „Асикс Арена“. Излишно е да споменавам инвестициите в „Арена Армеец“, „Арена Бургас“, „Арена Русе“, Колодрума в Пловдив, строят се нови зали в Стара Загора и Кърджали. Такова мащабно строителство или конструиране на спортна инфраструктура не е правено от много години. Мисля, че дори от средата на 80-те не е инвестирано толкова“, обясни той. През тази година с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати 25 млн. лв. за строителството на физкултурни салони в 27 училища.

По време на участието си в предаването Красен Кралев коментира и конгреса на БФС, който може да бъде отложен заради пандемията.

„Не е целесъобразно да се провеждат конгрес с 800 присъстващи в подобна ситуация. Аз приемам препоръките на здравното министерство за отлагането на конгреса. Мисля, че БФС ще се съобрази. Това е решение на Изпълкома, което предстои да бъде взето. Искам да видя сблъсък на платформи, сблъсък на хора с идеи как да се справяме с тази ситуация във футбола, защото тя е крайно неприятна - най-обичаният и най-популярният спорт да се намира в такова състояние. Необходими са сериозни реформи в работата с детско-юношеския футбол“, посочи спортният министър.

Той допълни, че е необходим различен подход в детско-юношеския футбол и там основната роля е на футболните президенти. „Един президент на футболен съюз може да повлияе изключително много да се разработи програма за единна методика, като ползваме опита на чужди специалисти за работа на школите, която да бъде подкрепена и от държавата. Това ще доведе до коренна промяна“, каза Кралев.

Министърът на младежта и спорта счита, че има необходимост и от коренна промяна в българското съдийство.

„Тези безобразия, които се вършат по терените, обезверяват не само футболистите, които участват в първенството. Обезверяват публика, срива се доверието в продукта. Имаме добри млади футболисти в младежкия национален отбор. Виждаме, че той се представя успешно, там треньорският щаб работи добре, самите футболисти са добри. Имаме таланти, които започват да се търсят от Европа. Въпросът оттук нататък е този талант да не бъде похабен и да бъде развиван правилно. Смятам, че има огромен резерв в ползването на младите футболисти, които са в младежкия национален отбор. Ако се лимитират всички мениджърски интереси, които се прокарват при селектирането на националния отбор, нещата ще се оправят“, каза Кралев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати